Setmanari d'informació local - 138 anys

La CUP Palma denuncia la privatització de carrers i places

Afirma que «Aquesta nova ordenança podria haver estat una eina que ajudés a fer una ciutat on es pugui viure bé i les 24 hores del dia'»

22973

La CUP Palma ha assegurat aquest dijous que l'ordenança sobre l'ús d'espais públics de Palma «contribueix a consolidar un model de ciutat enfocada a la privatització dels seus carrers i places».

Així s'ha expressat la CUP en un comunicat en el qual critica que, al seu entendre, el procés d'elaboració d'aquesta norma «no ha estat ni participatiu ni transparent».

A més, la CUP considera que l'ordenança «únicament serveix per definir tècnicament com han de ser les terrasses i els metres d'ocupació que poden tenir i despulla als veïns del dret a decidir sobre com han de ser els carrers i les places on viuen».

La CUP creu que l'ordenança «hauria de considerar l'espai públic com a llocs de desenvolupament d'activitats comunitàries, espais de trobada, de gaudi urbà, d'oci, de reivindicació política, i no com a espai susceptible de ser privatitzat».

A més, «s'haurien de posar límits a la quantitat de terrasses que pot haver-hi en un espai» i «incorporar criteris socials a l'hora de concedir les llicències», han reclamat, entre altres reivindicacions.

Segons la CUP Palma

  1. L'ordenança hauria de considerar l'espai públic com a llocs de desenvolupament d'activitats comunitàries, espais de trobada, de gaudi urbà, de lleure, de reivindicació política, i no com a espai susceptible de ser privatitzat.

  2. Les terrasses han d'estar al servei de les persones, per això s'hauria de posar límits a la quantitat de terrasses que hi pot haver en un espai. Aquestes no han d'impedir que el carrer sigui un lloc de trobada i d'activitats comunitàries.

  3. L'ordenança hauria d'incorporar criteris socials a l'hora de concedir les llicències. No es fa cap menció a la relació espai públic privatitzat i inclusió social.

  4. La creació de la comissió municipal de seguiment de les ocupacions de la via pública, on participaran agents socials, incloses les empreses restauradores, no té caràcter vinculant. Això vol dir que s'exclou a la gent de tots els òrgans i espais vinculants que regularan les llicències. Aquest espai hauria d'estar formats per les persones que vivim a Palma i tenir capacitat a l'hora de decidir sobre l'ocupació de la via pública.

Des de la CUP Palma es considera que «és hora de pensar i repensar l'espai públic i l'ús que en feim». «Cal fer polítiques, lleis i ordenances que afavoreixin la recuperació del carrer com a lloc de trobada des d'on construir comunitat, responent a les necessitats d'aquelles i aquells que hi passegen, interactuen i viuen per sobre d'altres interessos. Un espai des d'on es construeixin les sobiranies».

Per això, segons els independentistes «cal treballar sobretot a partir del canvi en la mobilitat urbana i la millora de les condicions ambientals i paisatgístiques, redistribuint els diferents usos dels espais privats per aconseguir una ciutat equilibrada i entenent el rodal com un espai d'elevat valor col·lectiu. Serà indispensable també establir nous mecanismes per aconseguir que la definició i la gestió de l'espai públic es fonamenti en una major integració de les opinions i les propostes ciutadanes».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.