Setmanari d'informació local - 138 anys

GOB: «Per primera vegada el repte del canvi climàtic té rang de llei a les Balears»

23143

Aquest divendres el Consell de Govern aprova la Llei de Canvi Climàtic i Transició energètica de les Illes Balears. Es tracta d'una llei ambiciosa des del punt de vista de transició de la producció d'energia elèctrica (descarbonització, desfossilització), «amb mesures concretes valentes a mig i llarg termini – que, consideram que haurien de ser més immediates – però que són aspectes clau per abordar la contribució de les Illes al canvi climàtic i el canvi de model energètic», ha explicat el GOB.

Dins d'aquestes actuacions, l'entitat ecologista troba a faltar mesures de política activa relatives a l'estabilització i decreixement de la demanda d'energia a les Illes i aquelles relacionades amb les infraestructures de transport.

Sens dubte, el més positiu de la Llei és la previsió del tancament progressiu de la central tèrmica d'es Murterar. A açò el GOB ha apuntat que consideren que ha d'anar de la mà d'un pla de transició laboral.

«La previsió d'una planificació territorial de la implantació de les renovables de la mà dels Consells Insulars, ens sembla també una mesura imprescindible per preveure les noves infrastructures en funció del potencial i els condicionants territorials i urbanístics que estableixin les Illes, apostant – tot i que això no queda definit a la Llei – per l'ocupació prioritària i generalitzada de superfícies ja existents en sòl urbà,per la generació distribuïda de petites instal·lacions properes als punts de consum, afavorint les instal·lacions d'autoconsum amb balanç net».

Un altre aspecte positiu és l'obligació de les instal·lacions de renovables en grans superfícies comercials i polígons industrials. «Cal que el Govern indueixi aquesta transformació de les teulades amb mesures destinades a possibilitar el canvi de cobertes no idònies, i investigar fórmules d'inversió que impliquin la participació real de la societat també i sobretot com a productors d'energies netes, deixant de banda el paper passiu dels agents socials només com a consumidors».

Aspectes que no contempla
No preveu la necessitat d'incidir en escenaris de decreixement de la demanda energètica (elèctrica, transport, etc.) que és un tema clau per a garantir la transició energètica. «No podem mantenir els ritmes actuals de creixement de la demanda energètica associades al consum d'energia elèctrica i de mobilitat», explica el GOB.

«Canviar el parc de vehicles a elèctric, no és una mesura suficient. Cal reduir el parc de vehicles existents i possibilitar alternatives a través d'una política de mobilitat i territorial amb perspectiva climàtica incidint en les noves infraestructures de carreteres i transport públic».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.