Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern exigeix més mesures per reduir la vulnerabilitat energètica de Menorca

25349
Imatge dels representants del Govern i el Consell de Menorca. | CIMenorca

El Consell Insular de Menorca i el Govern Balear celebren la decisió del Consell de Ministres de declarar «d'utilitat pública» la connexió elèctrica entre Mallorca i Menorca. D'aquesta manera, segons han explicat, «s'acaba la tramitació d'un projecte imprescindible per l'illa, i poden començar les obres i, per tant, la materialització de la iniciativa que ha d'incrementar les garanties energètiques a Menorca».

La presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, i el conseller de Territori, Energia i Mobilitat del Govern, Marc Pons, coincideixen en valorar que aquesta «és una decisió que ha tardat massa temps a arribar, tot recordant que l'Executiu autonòmic ha perseguit de manera constant i insistent aquesta mesura des de l'inici de la legislatura, sense haver trobat resposta en el Govern central quan estava presidit per Mariano Rajoy».

Ambdós han recordat que el 2016 ja es va fer una petició formal per agilitzar el que llavors havia de ser el segon cable, i per substituir el que en aquell moment estava en actiu. També el 2017, quan es va deixar fora de servei l'únic cable existent, les gestions es van intensificar, però l'Executiu central tampoc no va fer cap passa ferma per solucionar el problema.

Davant aquesta situació, tal com han explicat, «va ser el Govern qui instà a Red Eléctrica de España a disposar un Pla de Contingència, que implicava, entre altres coses, disposar de torres d'emergència a Menorca, així com cable conductor i material divers». «Ha estat l'existència d'aquest Pla de Contingència el que ha permès solucionar la pana elèctrica d'aquesta setmana en un temps rècord, tenint en compte l'excepcionalitat del fenomen meteorològic que va causar l'avaria, un cap de fibló combinat amb un esclafit», han dit.

Ara bé, les institucions illenques entenen «que la mesura ha d'anar complementada
per altres actuacions que redueixin la vulnerabilitat energètica de l'illa. L'inici de la
instal·lació del cable és una bona notícia, però és insuficient».

Així, Govern balear i Consell de Menorca reclamaran al Govern central que permeti que «s'emmagatzemi energia a les estacions transformadores o bé que s'instal·lin grups electrògens permanents a les subestacions de Ciutadella i Es Mercadal, per tal que si hi ha un problema per transportar l'energia des de la central productora fins a les subestacions transformadores, aquestes no quedin desproveïdes i, com a conseqüència, no hi quedin els clients finals».

Aquesta demanda es vehicularà a través d'una sol·licitud formal al Ministeri per a la Transició Ecològica perquè autoritzi la instal·lació de sistemes d'acumulació d'energia. «Aquesta petició es realitzarà aquesta mateixa setmana, i requereix la modificació d'alguns punts de la Llei 17/2013», han afirmat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.