Setmanari d'informació local - 138 anys

Les denúncies per violència masclista augmenten un 38 % a les Balears en una dècada

25937

Les denúncies per violència masclista han augmentat un 38,4 per cent a les Balears en la darrera dècada, segons les dades estadístiques del Consell General del Poder Judicial CGJP.

En concret, el 2007 es varen rebre 3.910 denúncies en matèria de violència contra la dona, mentre que el 2017 la xifra va ascendir a 5.412 denúncies.

La via més habitual per la qual es registren aquestes denúncies continua sent l'atestat policial amb denúncia de la víctima, com ja passava fa deu anys. Sí s'observa certa variació en el percentatge de denúncies presentades per un familiar, que amb prou feines representava un 0,1 per cent el 2007 i deu anys després és del 2,4 per cent.

D'altra banda, l'anàlisi de l'estadística del CGPJ també es desprèn que ha disminuït significativament el percentatge de casos de violència per part del cònjuge, alhora que ha augmentat el percentatge de casos en què es tracta d'exparelles no casades.

Crims masclistes pendents de judicis a les Balears
A les Balears, el Govern es persona d'ofici com a acusació popular en els casos d'assassinats masclistes, a través de l'Advocacia de la Comunitat Autònoma, en virtut d'un acord aprovat el 2008. Actualment, l'Advocacia està personada en diverses causes per crims que encara no s'han jutjat.

El més recent és l'assassinat de Sacramento Roca, una dona de 36 anys, que va ser apunyalada el 16 de novembre per la seva exparella a la botiga en la qual treballava. El Consell va aprovar aquest divendres la personació en la causa, encara en una fase molt primerenca d'instrucció.

Precisament en la mateixa setmana en què va ser assassinada Sacramento Roca havia de començar el judici per l'assassinat de Xue Sandra Saura, cremada viva per la seva exparella a l'agost de 2016. A la casa també hi havia el fill que víctima i acusat tenien en comú, un nadó de 22 mesos que va sobreviure gràcies al fet que la seva mare el va prendre en braços i va saltar per una finestra. En aquest cas, l'Advocacia demana 25 anys de presó. El judici estava previst per al passat 13 de novembre, però es va ajornar perquè fos enjudiciat per un tribunal del jurat.

Un altre cas pendent de judici és l'assassinat de Lucía Patrascu, apunyalada al maig de 2016 a Pollença. Segons els fets que consten en aquesta investigació judicial, la víctima va acudir unes hores abans del crim a denunciar el seu marit a la caserna de la Guàrdia Civil de Pollença. En aquest cas, l'Advocacia demana una condemna de 22 anys de presó per l'assassinat.

A part d'aquests tres casos, l'Advocacia de la Comunitat Autònoma també es va presentar al cas per l'assassinat d'Ada Graciela Benítez, actualment en sobreseïment provisional a l'espera de més diligències d'investigació. Va ser assassinada a Eivissa al setembre de 2016 per la seva exparella, qui després es va suïcidar.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.