Setmanari d'informació local - 138 anys

Els ciutadans de les illes consideren necessària la 'participació activa' a Europa

29529
Un 83% dels participants afirma estar d'acord amb la participació activa en el projecte europeu. | dBalears/Arxiu

Segons l'enquesta pública 'El paper de la política de Cohesió de la UE a les Illes Balears', un 83% dels participants afirma estar d'acord amb la participació activa de les Illes Balears en el projecte que representa la Unió Europea.

Tal com ho ha donat a conèixer aquest dissabte el Govern, només un 3% es pronuncia obertament en contra de la participació de les Illes Balears. Alhora, un 14% de la mostra declara sentir-se indiferent respecte al paper de les Balears en el projecte europeu.

La consulta ha estat realitzada durant els mesos de febrer i març de l'any 2019 per la Direcció General de Fons Europeus i va comptar amb la participació voluntària de 284 persones. Els participants varen poder donar la seva opinió respecte a l'actual política de cohesió de la Unió Europea i el paper que en aquesta hi juguen les Illes Balears així com el seu futur rol en la matèria.

Pel que fa a la percepció del paper dels fons europeus a les Illes Balears, és destacable que un 52% considera que han afavorit "bastant o molt" al desenvolupament socioeconòmic de les Illes Balears.

Amb vista al futur període de programació de Fons Europeus 2021-2027, les prioritats polítiques millor valorades són una «Europa més verda, baixa en carboni, promovent una transició energètica neta», una «Europa més social, promovent la igualtat d'oportunitats i d'accés al mercat laboral, unes condicions de treball justes i la inclusió i protecció social», així com una «Europa més intel·ligent, promovent la transformació econòmica i innovadora».

Un altre resultat de l'enquesta és que s'observa consens en relació al paper de la política de cohesió i la reducció dels problemes derivats del fet insular. En aquest sentit, la gran majoria de les persones creu que la Política de Cohesió seria més eficaç a les Balears si el seu disseny tingués en compte les particularitats territorials de les Illes (62%).

A part d'aquesta enquesta, el procés de consulta que el Govern ha obert al conjunt de la ciutadania durant els darrers 18 mesos ha consistit en diverses jornades, conferències, i debats, que han culminat amb l'aprovació pel Consell de Govern de la «Posició del Govern en relació amb la formulació de la futura Política de Cohesió 2021-2027» que ja s'ha enviat al Ministeri d'Hisenda.

Des de la Direcció General de Fons Europeus, així com des del Centre Balears Europa a Palma i a Brussel·les, continua la «labor de participació directa en els diferents fòrums i grups de treball nacionals i comunitaris, i d'esmena de resolucions i dictàmens en defensa dels interessos» dels illencs.

Utilitzar els resultats de l'enquesta per a l'elaboració dels futurs programes europeus, que es començaran a dissenyar l'any que ve, és una oportunitat «perquè es converteixen en una estratègia europea compartida pels poders públics i el conjunt de la societat».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.