Setmanari d'informació local - 138 anys

L'OCB crida a «tornar a fer història» aquest dissabte

29829
'Mallorca m'agrada' 2010

L’Obra Cultural Balear és una entitat cívica dedicada a la defensa de la llengua catalana i a la promoció de la cultura pròpia de les Illes Balears que va ser creada l’any 1962. Els seus 31 fundadors volgueren que la data de fundació fos el 31 de desembre, aniversari de l’entrada del rei En Jaume a Medina Mayurqa i Diada de Mallorca.

Al decenni dels anys seixanta, l’OCB feia cursos de llengua i cultura catalana per a escolars, adults i professorat, a més d’edicions sobre la història i la cultura de les Balears.

Als anys setanta s’estén als pobles, fa una tasca important per al reconeixement oficial del català i col·labora estretament amb l’organització dels actes del Congrés de Cultura Catalana a les Balears. Acull les forces democràtiques i encapçala la manifestació 'Per l’autonomia' del 29 d’octubre del 1977.

Als anys vuitanta, professionalitza totes les àrees d’actuació, promou la xarxa de cursos de català per a adults (més de 50.000 alumnes des de 1983) i serveis d’assessorament, dinamització lingüística i de suport a l’ensenyament en català. El 1985, promou la creació de l’associació Voltor i aconsegueix fer arribar TV3 a les Balears. El 1986, organitza a les Balears el II Congrés Internacional de la Llengua Catalana. El 1989, promou i signa un acord institucional amb totes les institucions de les Balears per crear l’anomenada Campanya de Normalització Lingüística amb l’objectiu de dur a terme accions conjuntes, i en que l’OCB n’assumia el secretariat.

La dècada dels 1990 és la de les grans mobilitzacions populars: Al 1992 es crea la plataforma cívica en defensa de l’autogovern 'Volem Comandar a Ca Nostra'.
Des de 1995, l’entitat intensifica la seva funció de cohesionador social. Ha convocat a Mallorca les multitudinàries Diades populars per la llengua i l’autogovern de cada mes de maig per reclamar de les institucions una política lingüística ferma i decidida a favor del català. D’entre aquestes diades destaquen la gran cadena humana de 1995 amb la participació de 30.000 manifestants, l’immens mosaic humà de 1996 a la plaça Major de Palma o la multitudinària rebuda de la flama del Correllengua el 1999.

La dècada dels 2000 és la de les grans campanyes populars, de la posada en marxa de Can Alcover i de la feina intercultural. L’any 2004 es crea la Comissió Intercultural i es promou el MallorcaMón Festival. Festival per on hi ha passat: Yossou N’Dour, Antònia Font, Khaled, Música Nostra, Els Pets, Al-Mayurqa, Quilapayún, CapPela, Pablo Milanés, Tiu, Peret, Femi Kuti i Sonadors dels Vuit Vents. El 2007 es promou la campanya 'Sus! Mallorca' que culmina amb un nou gran mosaic humà que en aquesta ocasió proclama 'El futur és nostre'. El 23 d'abril de 2008, s'obrí Can Alcover com a seu institucional de l'OCB, com a centre cultural obert a tots els creadors de cultura i com a casa museu dedicada a Joan Alcover i a la poesia. El 2009 es fa la campanya de participació ciutadana, 'Cafè per la Llengua' amb la participació de més de 30.000 persones. El 2010 va ser l’any de la campanya 'Mallorca, m’agrada!'.

Altres campanyes fetes aquests anys són: 'Ara és l’hora, ara, l’Obra'; 'Per una educació de qualitat'; 'Més Cultura'; 'Visc(a) Mallorca, parl en català!'; i 'La Nostra llengua és la clau'.
Entre el 2006 i el 2013 es reforça el Fòrum OCB on hi ha participat un centenar dels personatges més destacats del país. S'aposta per la cultura audiovisual amb l’edició d’una trentena de documentals i CD musicals i l’actualització de l’OCB a les xarxes virtuals. Una època en què es reforça les diades per la llengua, la 'Nit de la Cultura' i la celebració del 31 de Desembre, amb actes per tot Mallorca i alguns d’inoblidables com 'Protocol Estendard' o 'Sí a la Cultura'.

Apuntem, encara, dues dates que ja formen part de la història de les Illes Balears: el 25 de març de 2012, quan més de 50.000 persones es manifestaren a Palma sota el lema de 'Sí a la nostra llengua'. I el 29 de setembre de 2013, quan l'OCB coordinà la manifestació en favor de l'educació de qualitat i en català que col·lapsà Palma i la tenyí de verd. Més de 100.000 persones hi participaren segons recompte de l'Associació de Matemàtics.

Avui, 57 anys després, l’OCB és la xarxa cívica més potent de les Balears i crida a tornar a fer història en la 'Diada per la Llengua, Cultura i els Drets Civils' aquest dissabte a la Plaça Major de Palma i recuperar així el ritme de les grans campanyes populars. «És molt important que la gent hi sigui present i faig una crida perquè aquest dia 4 hem de tornar fer història, hem de seguir marcant la línia històrica que ha seguit l’Obra Cultural Balear sortint al carrer i reivindicant els valors que fa 57 anys que la nostra entitat defensa», remarca el president de l'OCB, Josep de Luis.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.