Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 137 anys

Els governs de parla catalana coordinen estratègies per impulsar l'ús de la llengua

36585

El Govern de les Balears, de Catalunya i del País Valencià han coordinat aquest divendres estratègies per impulsar l'ús de del català com la sensibilització lingüística en àmbits com la salut i la promoció del canvi d'hàbits lingüístics, a més del foment de la llengua en el àmbit empresarial.

Així ho han abordat aquest divendres en una reunió que han mantengut a Barcelona la directora general de Política Lingüística de la Generalitat de les Illes Balears, Beatriu Defior, i els càrrecs homòlegs de la Generalitat catalana i valenciana, Ester Franquesa i Rubén Trenzano, respectivament.

Durant la trobada també s'ha tractat la presència de la llengua en l'oferta de pel·lícules i sèries de les noves plataformes audiovisuals i en la televisió, proposant una reciprocitat de les emissions entre les televisions públiques dels tres governs. Així mateix, Catalunya ha convidat a impulsar conjuntament la 'Ruta de la llengua', promoguda inicialment per l'Associació Amics de les Homilies d'Organyà, que permet conèixer sobre el territori els principals referents històrics de la llengua compartida i visibilitzar la unitat.

D'altra banda, la Viquimarató, Nit Digital, una iniciativa que es porta a terme des de 2013 a Catalunya, conjuntament amb Amical Viquimèdia, s'estendrà en els tres territoris en la seva VII edició. Els responsables de la Política Lingüística també han abordat la cooperació en matèria de promoció europea de la llengua i la seva participació a la Xarxa Europea per a la Promoció de la Diversitat Lingüística.

Finalment, han valorat l'informe de l'Comitè de Ministres de el Consell d'Europa sobre l'aplicació a l'Estat espanyol de la Carta Europea de les llengües regionals i minoritàries. Els directors generals han demanat a l'Estat l'aplicació de les recomanacions d'acció immediata. També s'ha abordat per primera vegada en aquestes reunions les accions desenvolupades per promoure la llengua de signes catalana.

Franquesa ha lliurat un exemplar de l'últim Informe de política lingüística, de la Memòria del Consorci per a la Normalització Lingüística i els ha presentat l'informe 'Els usos lingüístics de la població de Catalunya', a partir de l'Enquesta d'usos lingüístics a la població 2018, i 'els usos lingüístics als territoris de llengua catalana (2013-2015)'.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.