Setmanari d'informació local - 138 anys

#MemòriaHistòrica: El Govern iniciarà la segona fase d’exhumació de la fossa de Sencelles aquest dimecres

L’exhumació se centrarà en 5 punts del cementeri on el georadar ha detectat anomalies. Se cerquen les restes de tres víctimes: dues de Montuïri i una de Palma

37307
Imatge de la reunió celebrada aquest dissabte a Sencelles. | CAIB

Aquest dimecres, 11 de març, l’empresa ATICS iniciarà la segona fase d’exhumació de la fossa del cementeri de Sencelles, on se cerquen les restes de tres víctimes: Josep Miralles Garau i Josep Serra Juan, de Montuïri, i Pilar Sánchez Llabrés, de Palma.

És la primera actuació del segon Pla de Fosses que impulsa el Govern de les Illes Balears, que preveu un total de 9 intervencions en 8 municipis -Sencelles, Porreres, Eivissa, Manacor, Bunyola, Artà, Valldemossa i Santa Maria del Camí-, així com l’estudi d’una possible fossa a Formentera.

Així ho han explicat aquest dissabte la consellera d’Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro i el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado durant una trobada amb els veïnats de Sencelles que s’ha celebrat al Casal Can Garau. L’acte ha comptat amb la presència del batle de Sencelles, Joan Carles Verd, familiars de les víctimes, representants dels ajuntaments de Montuïri i Palma, membres de Memòria de Mallorca i de la Comissió Tècnica de Persones Desaparegudes i Fosses, així com del coordinador del Pla de Fosses per part de l’empresa ATICS, Tomàs Suau, qui ha explicat el projecte d’intervenció previst.

La consellera Isabel Castro ha transmès el seu agraïment «al municipi de Sencelles i al seu batle, a les famílies de les víctimes, a Memòria de Mallorca per la seva col·laboració, i a totes les persones que ens ajuden a avançar cap a la nostra fita, que no és un altre que posar fi a una injustícia que dura ja més de 80 anys. És simplement una qüestió d’humanitat», ha declarat.

Per la seva banda, el secretari autonòmic de Memòria Democràtica, Jesús Jurado ha assegurat que és «l’interès de les famílies i la seva lluita constant per trobar els seus éssers estimats el que fa que iniciem el segon Pla de Fosses del Govern a Sencelles. En aquesta segona fase completarem la feina iniciada l’octubre de 2018 per esgotar totes les possibilitats existents. Esperam tenir més èxit però hem de ser prudents. La segona fase de Sencelles és una de les actuacions més complexes, a nivell tècnic, d’aquest Pla».

La primera actuació al cementeri de Sencelles es va realitzar entre els dies 1 i 9 d’octubre de 2018. Es realitzaren quatre sondejos, tots a la zona del cementeri civil – la terrassa inferior i part més antiga del cementeri-, seguint les indicacions de les causes judicials i la informació aportada pels testimonis orals recollits. Es localitzaren únicament enterraments ordinaris, però la intervenció arqueològica constata que les neteges d’enterraments realitzades amb posterioritat a 1936 no varen ser molt profundes ni completes. Per tant, s’obre l’oportunitat de plantejar una segona intervenció en aquesta terrassa inferior per confirmar si realment els tres cossos de les víctimes desaparegudes es troben aquí.

La segona fase que l’empresa ATICS posa en marxa aquest pròxim dimecres, 11 de març, excavarà en 5 zones o àrees del cementeri de Sencelles. La selecció respon als resultats obtinguts a partir d’una prospecció amb georadar realitzada aquest passat mes de febrer. Un mètode d’exploració utilitzat en la prospecció arqueològica i la investigació forense, per tal d’obtenir una densitat de dades suficient per identificar anomalies produïdes per possibles fosses d’inhumació.

A partir de la utilització d’aquest sistema, ATICS ha detectat diferents alteracions del terreny que ha permès establir una proposta d’actuació basada en l’obertura de cinc zones o àrees, principalment a la terrassa inferior -on s’ubica el cementeri civil primitiu, ja existent al segle XIX-i un a la terrassa superior.

Els treballs inicials es realitzaran amb màquina retroexcavadora tipus eruga per procedir posteriorment a l’excavació. Es configurarà documentació planimètrica general, topogràfica i fotogràfica, i de les restes humanes a escala. Els individus anteriors a la Guerra Civil espanyola seran excavats i documentats, però no extrets de les seves fosses. Si els resultats fossin positius, es disposarà, gràcies a l’Ajuntament de Sencelles, d’un indret per estudiar les restes humanes d’aquests individus represaliats, que s’ubicarà en el tanatori actual. Se senyalitzarà, en tot moment, un perímetre de seguretat, abalisat i protegit per evitar la deterioració o l’espoli de les restes, on només podrà accedir el personal autoritzat. L’equip tècnic que participa en l’excavació oferirà diàriament, a les 17 hores en el mateix cementeri, informació a veïnats i persones interessades sobre l’evolució de les tasques realitzades.

Segons la informació recollida en el Mapa de Fosses comunes de Mallorca per Antònia Mercadal, en el cementeri de Sencelles se cerquen tres víctimes enterrades en dues fosses. En una fossa estaria Josep Miralles Garau, 31 anys, de professió pagès i músic, i Josep Serra Joan, 56 anys, de professió pagès. Tots dos procedien de Montuïri, van ser assassinats l’1 de setembre de 1936 i trobats a la carretera de Santa Maria, entre els municipis de Sencelles i Biniali, segons consta en la Causa 375/1936. La tercera víctima és Pilar Sánchez Llabrés, 33 anys, venedora al mercat. Procedia de Palma i els testimonis orals afirmen que diversos homes la van segrestar, violar i assassinar. La varen trobar en el Predi de Son Palou de Sencelles, segons consta en la Causa 901/1936. Les dues causes judicials indiquen que els cossos d’aquestes víctimes es localitzen a l’interior del cementeri de Sencelles.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.