Setmanari d'informació local - 138 anys

Es presenta en societat la plataforma 'Reviure Tofla, per un Raiguer viu i sostenible'

Es presenta en societat la plataforma 'Reviure Tofla, per un Raiguer viu i sostenible'. | Reviure Tofla

Aquest dissabte s'ha presentat oficialment i en societat la nova plataforma 'Reviure Tofla, per un Raiguer viu i sostenible'. L'entitat, tal com han explicat, ha sorgit per «la preocupació d'un seguit d'entitats i veïns dels pobles del Raiguer, com són Lloseta, Alaró i Binissalem, pels projectes que inclou l''Acord de Reindustrialització de Lloseta' signat el gener del 2019 posteriorment al tancament de la Cimentera de CEMEX».

Segons la nova Plataforma, «aquests projectes suposen la continuació de l'explotació de la pedrera de can Negret, ubicada en el terme d'Alaró, i la destrucció d'una zona dins la serra de Tramuntana de gran valor natural, cultural i arqueològic».

Les entitats impulsores de la Plataforma són el GOB, Terraferida, Ateneu de Lloseta, Plataforma dels veïns afectats per la pedrera Can Negret i Grup Suport CUP Tramuntana. Veïns de la zona del Raiguer fa molts anys que reclamen la paralització de l'explotació de la pedrera de can Negret així com un canvi radical de l'activitat industrial de la zona.

Tal com han explicat des de l'entitat, «actualment està a punt d'aprovar-se el primer projecte inclòs a l''Acord de Reindustrialització de Lloseta'. Una planta de tractament d'àrids gestionada per CEMEX i ubicada a l'antiga cimentera, la qual pel seu funcionament necessita l'extracció d'una gran quantitat d'àrids de la pedrera de can Negret i també d'altres pedreres. En el projecte es preveu l'extracció de 1.500/2.000 tones al dia i una producció anual de 350.000 tones. Altres projectes prevists són una planta asfàltica ubicada en terrenys de CEMEX i també gestionada per aquesta empresa, el projecte d'ensacat i expedició de materials produïts en aquestes plantes i la seva distribució».

«Considerem que aquests projectes no tenen res a veure amb els objectius inicials de l''Acord de Reindustrialització' basats en impulsar projectes innovadors i sostenibles a escala ambiental i social. Ben al contrari, suposen un gran impacte ambiental i de pèrdua de qualitat de vida molt important a tota la zona del Raiguer», han assegurat des de la Plataforma.

Un altre projecte defensat pel Govern de les Illes Balears que també forma part de l''Acord de Reindustrialització' és el projecte 'Power to Green Hydrogen Mallorca'. Es pretén fer una planta d'hidrogen per generar energia. «Fins ara hi ha poca informació al respecte i ho considerem poc viable a escala tècnica, ambiental i econòmica, generant molts dubtes sobre la seva necessitat i viabilitat», ha explicat l'entitat.

Així, l''Acord de Reindustrialització de Lloseta' signat pel Govern espanyol, el Govern de les Illes Balears, l'Ajuntament de Lloseta i les empreses CEMEX, ACCIONA i ENAGAS, té com a objectius bàsics activar un sector industrial sostenible en l'àmbit ambiental, i la creació de llocs de feina pels treballadors acomiadats per l'empresa CEMEX a causa del cessament de l'activitat de la Cimentera. «Ens sorprèn i alarma que la planta de fabricació d'àrids suposi de 4 a 6 llocs de feina, i, en canvi, el seu impacte ambiental sigui tan devastador a la zona, continuant amb el mateix model d'extracció de recursos naturals per potenciar el sector de la construcció a Mallorca. És això fer projectes sostenibles ambientalment?», ha assegurat l'entitat.

Per tot això, des de la plataforma Reviure Tofla volen «informar a la ciutadania de les característiques d'aquests projectes i dels seus impactes. Volem donar a conèixer els valors naturals, culturals i històrics d'una zona com és la serra de Tofla i Bellveure, que són Serra de Tramuntana, per demanar la seva protecció com un recurs únic i extraordinari que no ens podem permetre destruir i deixar-ho en mans del negoci d'uns pocs. Demanem al Govern que faci una reconsideració de tots aquests projectes prevists a l''Acord de Reindustrialització', i que les propostes responguin a la necessitat d'anar cap a una economia més justa en l'àmbit social i ambiental».

Finalment, aquest dissabte han presentat el manifest Reviure Tofla i el lloc web reviuretofla.com per demanar el recolzament i la col·laboració de la ciutadania per aconseguir un Raiguer viu i sostenible.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.