Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern espanyol atén la petició d'Armengol i autoritza a presentar ERTO parcials per centres de treball

Imatge de la Mesa de Diàleg Social celebrada aquesta setmana. | CAIB

El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha autoritzat que els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) parcials podran presentar-se per unitats de centre de treball en lloc de per empresa, facilitant així la represa de l'activitat. D'altra banda, el Ministeri també ha aprovat que les tasques preparatòries per a l'obertura del centre no constituiran un motiu per passar a ERTO parcial mentre no es produeixi la reobertura.

Amb aquesta mesura, el Govern espanyol atén una de les principals peticions que s'ha realitzat des de les Illes Balears, primer per part de la presidenta de la Comunitat, Francina Armengol, en el si de la passada conferència de presidents.

L'autorització de la mesura aprovada pel Ministeri de Seguretat Social ha estat fruit d'una intensa activitat durant aquesta setmana, que després de consultes i treball conjunt, va culminar en una reunió de Mesa de Diàleg Social a les Illes Balears, la qual va elevar un conjunt de mesures als ministeris de Seguretat Social i de Treball, entre elles la de considerar l'establiment d'ERTO per centre de treball. Es tracta d'una mesura que permetrà flexibilitzar la represa de l'activitat turística a les Illes. Tant el Govern com els agents econòmics i socials van reivindicar aquest passat dijous que aquest aspecte és cabdal i que s'ajusta a la realitat econòmica de les Balears.

En aquest sentit, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha indicat que la resolució de l'Estat «és molt bona notícia, ja que sens dubte contribuirà a incentivar la represa de l'activitat d'aquelles empreses amb més d'un centre de treball».

Segons indica Negueruela, la mesura de permetre ERTO lligats a comptes de cotització s'ha demostrat «desincentivadora per la forta càrrega que suposava a les empreses, per la qual cosa calia un element corrector com l'actual que afegís major flexibilitat a la represa progressiva de l'activitat dels centres de treball».

En aquest sentit, ha explicat que no incentivava gens el fet que, per exemple, una empresa que compta amb 4 o 5 establiments i en volgués reobrir només un, per una qüestió de menor demanda, «hagués de fer front a totes les cotitzacions de tota l'empresa i no sols dels treballadors del centre de treball reobert».

Negueruela recorda que aquesta mesura «s'ajusta millor a la realitat del mercat, ja que els incentius no han d'anar tan lligats a la reobertura de les empreses (que tanmateix totes desitgen reobrir), sinó a facilitar la flexibilització en funció de la demanda dels mercats exteriors».

D'altra banda, el Ministeri també ha aprovat que les tasques preparatòries per a l'obertura del centre no constituiran un motiu per passar a ERTO parcial mentre no es produeixi la reobertura. D'aquesta manera, tal com també es venia reivindicant des de les Illes, a partir d'aquesta resolució, qualsevol empresa que hagi de realitzar preparatius per a tornar a obrir no passa directament a ERTO parcial, sinó que manté els nivells de protecció d'un ERTO total per causa de força major.

Des del Govern es continua treballant perquè el Govern espanyol atengui també altres sol·licituds plantejades, com permetre un trànsit d'ERTO de força major a causes productives, estendre la protecció fins a 31 de desembre, i establir un sistema de bonificacions a les cotitzacions que faciliti la represa de l'activitat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.