Setmanari d'informació local - 138 anys

Es fan públics els informes d'exhumacions i identificacions a les fosses de les Illes Balears

El nou espai web per a la divulgació de la Memòria Democràtica a les Illes Balears creix amb nous continguts. La Direcció General de Memòria Democràtica acaba d'incorporar 66 documents nous entre informes d'intervencions a les fosses de les Illes Balears, informes d'identificació de les víctimes localitzades i estudis de viabilitat. A més, els mapes de fosses de les Illes Balears s'han desglossat en més d'una trentena de documents per facilitar-ne la consulta.

La nova documentació es pot trobar a l'àrea de Projectes, dins l'apartat dedicat a informes de les fosses de les Illes Balears de l'espai web memoria.caib.es, que va posar en marxa la Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització a través de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern a finals del mes d'abril.

Més documentació entorn a les fosses

Entre les noves informacions a què pot accedir des d'aquest dimarts qualsevol persona interessada, hi ha els informes de les intervencions fetes a les fosses de Santa Maria del Camí, del cementeri de Sant Ferran, Montuïri, del cementeri vell de Ses Figueretes, Marratxí, Sencelles, Llucmajor, Calvià, el pou de Sant Lluís i Porreres.

D'altra banda, es poden consultar els informes identificatius duits a terme a la fossa de Porreres, que varen permetre el retorn als familiars de 14 víctimes de la repressió franquista -Guillem Frau Moragues, Joan Losa Campomar, Pere Vallespir Amengual, Mariano Galiana Galiana, Llorenç Coll Sastre, Joan Canyelles Capllonch, Rafael Cifre Torres, Gabriel Ferriol Gelabert, Gaspar Macià Ventaloni, Miquel Ques Torres, Ignasi Picornell Ferrerías, Jaume Capó Amengual, Tomàs Seguí Seguí i Baltasar Moyà Bauzà. La nova documentació també incorpora els informes de les identificacions de Juana Baño Morales i Joan Ferrà Ferrà, localitzats a la fossa del cementeri de Calvià; i la memòria del procés d'excavació, exhumació i identificació de tres víctimes del feixisme al cementiri municipal de Sant Joan.

Entre la nova documentació incorporada a l'espai web memoria.caib.es hi ha també els estudis de viabilitat de les fosses de Bunyola i de Manacor.

La Direcció General de Memòria Democràtica ha treballat no només per enriquir la informació que ofereix a través d'aquest espai de divulgació, sinó també per fer més accessible la informació que ja contenia aquest web des del principi i, per això, s'ha desglossat la informació dels mapes de fosses en 35 documents, un per a cada municipi.

Un espai propi de divulgació

La Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern va posar en marxa a finals del passat mes d'abril un espai web dedicat a la Memòria Democràtica: memoria.caib.es.

El web, que es va enriquint progressivament, té com a objectiu facilitar l'accés públic a tot un seguit de projectes, normativa, documentació i arxius que gestiona la Direcció General de Memòria Democràtica sobre la violència i repressió exercides durant la Guerra Civil i la dictadura, i posar-los a l'abast de la ciutadania. També té la funció de preservar la memòria de les víctimes i de recollir els seus testimonis i documentació. Es tracta d’un esforç per aglutinar tota aquesta informació dirigit a les víctimes i als seus familiars, als investigadors, a les entitats memorialistes i de drets humans, així com a la societat en general.

Entre la documentació que es pot consultar destaquen els mapes de fosses de les Illes Balears; el cens de símbols, llegendes i mencions franquistes; el cens de víctimes assassinades en camps de concentració nazi; informació sobre els projectes Stolpersteine i Pedres de la Memòria, així com serveis a la ciutadania com és el Memorial de la Paraula i el Certificat de reconeixement com a víctima del franquisme.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.