Setmanari d'informació local - 138 anys

L'Ajuntament de Palma vol recuperar les 'Claus' del Regne de Mallorca

Imatge de Joanot Colom, líder de la Germania.

L'Ajuntament de Palma vol recuperar, temporalment, les 'Claus' del Regne de Mallorca, la joia amb la qual els agermanats pretenien simbolitzar la seva rendició i mostrar la seva fidelitat a Carles V quan la seva derrota era ja inevitable.

Així ho explica un reportatge publicat per Última Hora i signat per Antoni Pol, que assegura que aquestes obres d'orfebreria gòtica i renaixentista mallorquina va desaparèixer de l'Illa al segle XIX.

Segons l'article, no hi ha certeses sobre el seu parador exacte. Amb tot, Cort vol recuperar-les per commemorar la Germania, de la qual en 2021 es compleix el 500 aniversari.

En aquest sentit, Maria Margalida Perelló, historiadora especialitzada en la Germania, explica que hi ha dos articles científics que es refereixen a les claus. Un és de Gabriel Llompart i es va publicar a les Memòries de la Reial Acadèmia Mallorquina d'Estudis Genealògics, Heràldics i Històrics el 2007. L'altre és d'Eulàlia Duran i va ser publicat el 1983 a la revista 'Serra d'Or'.

Les 'Claus' són dues peces d'or, esmaltades i pintades. Una és gòtica i fa 18,5 centímetres; l'altra és renaixentista i fa 23,5 centímetres. Incorporen dues inscripcions en llatí: «No tenim un altre rei sinó Carles. Sigui Déu propici al nostre emperador i rei», diu una. L'altra resa: «A la sacra, cesària, catòlica i real Majestat; heus aquí les claus del vostre regne de Mallorca, les quals, el magistrat i els pares de la república, juntament amb els habitants d'aquest el vostre regne, presenten a la vostra Majestat com a mostra de fidelitat».

L'article de Duran exposa que els revoltats van tractar de lliurar les claus a l'emperador a través del mercader Bartomeu Ventallol, però que Carles V les va rebutjar, i que posteriorment ?una vegada els agermanats van haver capitulat? van ser lliurades al lloctinent Miguel de Gurrea. L'emperador va tractar de recuperar-les, però no ho va aconseguir. Després d'uns segles sense notícies de les 'Claus', Duran documenta que en el segle XIX un expert antiquari i agent de la família Rothschild ?la família judeoalemanya lligada a la banca? es podria haver fet amb les joies. Després, gràcies a un tercer que les havia vist a París, Duran va saber que pertanyien a Mme. Bethsabé de Rotschild i que es trobaven a Tel Aviv.

Segons l'article d'Última Hora, el passat 11 d'agost, l'historiador Román Piña Homs va publicar un article explicant que pertanyen a la família Rothschild, que estan en un museu de Jerusalem i que el 2007 va intentar que Jaume Matas les canviés, sense èxit, pels 'rimmonims' de la Seu.

El regidor de Memòria de la Ciutat, Llorenç Carrió, explica que desitgen recuperar les Claus per celebrar els 500 anys de la Germania, però admet dubtes sobre el seu parador. «Fem una crida a recaptar més informació sobre les claus per negociar i dur-les a Palma».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.