Setmanari d'informació local - 138 anys

El Parlament aprova una iniciativa contra la criminalització de l'ajuda humanitària als refugiats

La Comissió d'Assumptes Socials, Drets Humans i Esports del Parlament ha aprovat aquest dijous una Proposició No de Llei (PNL) contra la criminalització de l'ajuda humanitària als refugiats en situació de perill.

Es tracta d'una iniciativa presentada pels grups Unides Podem, PSIB i MÉS per Mallorca, amb la qual s'insta el Govern espanyol i a la Unió Europea a no imposar sancions penals o administratives a les organitzacions que ajudin persones, per raons humanitàries, a entrar en territori europeu.

Els grups parlamentaris Vox i PP han votat en contra de la iniciativa, mentre que Ciutadans i El PI-Proposta per les Illes han variat el vot en els diferents punts de la proposta.

La diputada d'Unides Podem Cristina Mayor ha assenyalat que «és necessari revisar les polítiques migratòries i d'asil de la Unió Europea, basades en la solidaritat, els drets humans i el compliment dels convenis internacionals en matèria de refugiats».

Amb aquesta PNL, la Cambra se solidaritza a més amb les activistes Sarah Mardini i Siguin Biden i altres persones processades penalment a Europa per haver ajudat a salvar a refugiats al Mediterrani.

Així mateix, la iniciativa exigeix la llibertat i anul·lació dels càrrecs d'aquestes activistes i insta el Govern espanyol i a la UE a realitzar mediacions anul·lar les sentències, així com a compartir responsabilitats respecte als sol·licitants d'asil o refugiats que arribin a Europa.

«L'obligació de rescatar a persones en situació de perill en la mar és un dret i un deure internacional. L'única excepció és que s'ha de fer sempre sense posar en perill la mateixa embarcació», ha indicat la diputada d'Unides Podem.

D'aquesta manera, la Cambra també sol·licita a l'Executiu espanyol i a la UE que donin suport a la creació d'un sistema d'acolliment i asil just i eficaç i un pla d'integració sostenible per a les persones refugiades.

Reconeixement de les dones víctimes del franquisme

Durant la mateixa Comissió, s'ha aprovat una altra PNL presentada també pels grups Unides Podemos, MÉS per Mallorca i PSIB, amb la qual se sol·licita un reconeixement institucional de les dones víctimes del franquisme.

Amb la iniciativa, el Parlament reconeix la violació dels drets humans en les dones durant la Guerra Civil i el franquisme i insta el Govern a celebrar homenatges i actes per a preservar la memòria d'aquestes.

La diputada d'Unides Podem Esperança Sans ha ressaltat que aquestes dones «en molts de casos varen haver de dur el dolor amagat durant dècades i, a més, van haver de treure cap endavant la seva família tot sol».

«És important que aquestes dones rebin l'homenatge que es mereixen, i més en aquests temps en els quals veiem com algunes formacions polítiques agiten els fantasmes del passat i tornen a desprestigiar i a oprimir a la dona», ha assenyalat Sans.


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.