Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern publica una guia amb consells per evitar que els rapinyaires ataquin l'aviram

El Govern publica una guia amb consells per evitar que els rapinyaires ataquin l'aviram. | CAIB

La conselleria de Medi Ambient i Territori ha publicat, a través del servei de Protecció d'Espècies un díptic amb una sèrie de recomanacions per dissenyar un galliner de manera que s'asseguri que l'aviram «no patirà atacs per part d'aus rapinyaires».

L'acció, tal com ha explicat aquest dissabte el Govern, s'ha duit a terme amb la col·laboració de SEO-Birdlife en el marc del Pla Terrasse de rapinyaires diürns que, a la vegada, forma part del projecte d'Actuacions de Recuperació d'Espècies Silvestres (ARES). Les il·lustracions que acompanyen les recomanacions han anat a càrrec de Xavi Canyelles.

La publicació d'aquesta guia pretén «minimitzar els danys ocasionats per atacs esporàdics d'aus rapinyaires a aviram domèstic amb el consegüent perjudici que suposa als seus propietaris». Es recorda, però, que aquestes espècies estan legalment protegides i es subratlla l'obligació d'avisar a l'112 en cas que se'n capturi qualque exemplar.

Per dissenyar un galliner sense haver de patir per possibles atacs de rapinyaires es recomana envoltar-lo totalment de malla electrosoldada de 0,5 cm. Amb tot, s'adverteix que cal revisar-la regularment perquè els rapinyaires, a la llarga, poden trobar un forat per on accedir-hi.

S'assenyala, en aquest sentit, l'efectivitat d'emprar fils de pescar gruixuts per realitzar un 'sostre' de fils entrecreuats en diagonal. La brillantor del fil amb el sol és suficient per dissuadir la baixada de rapinyaires i gavines. Altres elements brillants (disc CD o DVD) també poden tenir un efecte similar.

Altres recomanacions per a foragitar les rapinyaires seria dibuixar uns ulls damunt la fusta, un truc que està ben documentat que els incomoda i espanta. Finalment, es recorda l'existència de malles antiocells generalment emprades per cultius hortícoles.

Per a qualsevol dubte al respecte, es pot contactar amb el Servei de Protecció d'Espècies al 971 17 65 86 o a través del correu electrònic especies@dgcapea.caib.es.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.