Setmanari d'informació local - 138 anys

MÉS proposa celebrar un referèndum entre monarquia o república

El diputat de MÉS per Mallorca en el Parlament Joan Mas 'Collet' ha acusat aquest dilluns al Rei Felip VI «d'incomplir la Constitució i ficar-se en política».

Així ho ha assenyalat després d'anunciar que el seu grup parlamentari ha registrat una Proposició No de Llei (PNL) per a impulsar processos constitucionals i que la població decideixi entre monarquia o república.

El diputat ecosobiranista ha criticat el discurs del Rei Felip VI el 3 d'octubre de 2017 o la trucada telefònica del monarca al president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, fa unes setmanes després de l'acte de lliurament de despatxos als integrants de l'última promoció de la carrera judicial.

'Collet' ha considerat aquests fets com «una manera de visualitzar que el règim del 78 ha caigut» i ha destacat que la generació actual «té el dret i el deure de decidir» sobre el model d'Estat i fer-lo «sense ingerències de la monarquia».

«El Congrés dels Diputats ha de controlar a la Casa del Rei», ha indicat el diputat, qui ha assegurat que la seva formació parlarà amb la part esquerra de l'hemicicle de la Cambra per a tirar endavant aquesta PNL.

Així mateix, ha ressaltat que MÉS pretén portar aquesta iniciativa en forma de moció als consells insulars. D'altra banda, el portaveu de MÉS per Mallorca en el Parlament, Miquel Ensenyat, ha comentat alguns dels temes de l'agenda de la Cambra d'aquesta setmana, que estarà marcada per la compareixença de la consellera de Presidència, Pilar Costa, sobre el pla de conciliació de les Illes en el ple d'aquest dimarts.

A més, ha qualificat «d'oportunista» la PNL registrada pel PP sobre la utilització de romanents dels ajuntaments. «Ells mateixos són els que varen aprovar la Llei Montoro», ha criticat, encara que ha afegit que votaran a favor de la iniciativa perquè MÉS és «una força municipalista».

Així mateix, s'ha referit al Règim Especial de les Balears (REB), del qual ha recordat que està aprovat en el Congrés amb rang de llei, per la qual cosa ha demanat al Govern central que vetlli pel seu compliment. En aquest sentit, Ensenyat ha indicat els nous Pressupostos Generals de l'Estat són «una oportunitat» perquè contemplin aquest REB.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.