Setmanari d'informació local - 138 anys

Presenten el Pacte per a la Reutilització de les Balears que cerca superar el model del consumisme

Imatge d'arxiu d'un abocament de residus a un solar illenc. | GrupSerra/Arxiu

Entitats socials, econòmiques i ambientals de les Balears han presentat aquest dissabte el Pacte per a la Reutilització, un acord per fomentar la reutilització dels productes a les Illes.

Segons han informat les entitats signants d'aquest Pacte, «en un moment d'emergència climàtica i crisi sistèmica és imprescindible replantejar el model econòmic que es basa en el consumisme i la cultura d'emprar i llançar», considerant que «és el moment d'apostar per la reutilització i l'allargament de la vida dels productes».

En aquest sentit, han proposat «transformar el model, potenciant l'ecodisseny, recuperant l'envasament d'aliments i begudes en un format retornable i reutilitzable, valorant els beneficis ambientals, socials i econòmics de la reutilització, fomentant la reparació i preparació per a reutilització de residus i millorant la qualitat i quantitat de materials recollits selectivament».

Per tal d'aconseguir les seves propostes, un dels objectius del Pacte és l'educació i la sensibilització. A més, han afegit, un altre dels eixos vertebradors és la col·laboració, donant suport i generant sinergies en les diferents iniciatives de foment de reutilització.

Amb tot, aquest Pacte per a la Reutilització ha nascut també amb la voluntat de ser una eina de pressió política, reclamant complir els objectius de preparació per a la reutilització del 3% per a 2025 i el 5% per a 2030 i els objectius de reutilització dels envasos de begudes, així com de les mesures de prevenció, reutilització i disminució de la condició de perillositat dels residus definides en la Llei 8/2019 de Residus.

Quant a les xifres de generació de residus a les Balears, les entitats signants han destacat que anualment a l'Arxipèlag es generen més de dos quilos per habitant i dia, posant l'accent que només el 2018 es van generar 867.000 tones, de les quals més del 80% van acabar en incineradores o en abocadors. No obstant això, han matisat, el mateix any unes 2.000 tones de materials van esquivar el tractament finalista i van ser reutilitzats gràcies, entre altres, al treball realitzat per entitats d'economia social.

En aquest sentit, la portaveu del GOB, Margalida Ramis, ha apuntat que «la principal amenaça és la tendència creixent a la producció de residus, lligat a l'augment de la incineració en els últims anys. Cal prioritzar i fer efectives definitivament les polítiques de reducció, reciclatge i reutilització per fer front als reptes globals ambientals de la crisi ecològica a la qual estem immersos».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.