Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 138 anys

MÉS per Mallorca presenta un conjunt de propostes per enfortir l'autogovern i fer front a la crisi

Imatge del grup parlamentari de MÉS per Mallorca. | MÉS per Mallorca

Després de dues jornades de Debat de Política General, MÉS per Mallorca ha presentat un total de 18 propostes de resolució que seran debatudes durant el proper ple del Parlament.

Segons ha explicat aquest dissabte la formació, la bateria de propostes van encaminades a implementar diferents polítiques públiques que contribueixin, d'una banda, a millorar i incrementar tant el finançament de les Illes Balears com el nivell d'autogovern, i per altra, que ajudin a superar l'actual context de crisi. A més, hi destaca un altre gran bloc centrat en el canvi de model així com reclamacions històriques al govern de l'Estat.

Entre les propostes plantejades en el marc de la millora de l'autogovern, MÉS proposa instar el Govern espanyol a «obrir el diàleg efectiu per tal de possibilitar els traspassos de competència pendents segons l'Estatut en matèries com la cogestió aeroportuària, aeroports i ports d'interès general, costes i litoral, justícia i d'altres». A més s'insta a l'Estat a derogar la normativa de l'anomenada Llei Montoro i a condonar el deute públic balear i la suspensió del pagament dels fons de suficiència, ja que «ens penalitza i obliga a retornar part de l'infrafinançament que ens arriba a partir de la tesi, absurda i insostenible, que els serveis estan sobre finançats». Les propostes de resolució també fa un esment directe al Govern espanyol en el sentit de garantir el 2021 les mesures de compensació de la insularitat d'acord amb l'Estatut i en el marc del nou REIB de mesures fiscals, fons d'insularitat i compensació en transport terrestre com a servei essencial.

Durant el Debat de Política General el portaveu de MÉS va deixar clar «l'aposta ferma per un canvi de model». Així, es proposa instar el Govern a presentar abans d'acabar el primer període de sessions de 2021, una proposta de modificació de la llei 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears per iniciar una nova regulació de la modalitat anomenada 'tot inclòs'. En el marc d'aquest canvi de model, també s'insta a l'executiu a elaborar un pla estratègic amb ajudes per a la modernització, internacionalització i digitalització del comerç i la indústria com a sectors estratègics per la sortida de la crisi. En aquest context de canvi, el grup parlamentari també reclama l'aprovació d'una Llei Balear de la Ciència, que estableixi el marc jurídic necessari per implementar instruments reals i eficaços per fer de la I+D+i una eina real de creixement, qualitat en l'educació i diversificació econòmica i dotant la Institució de Recerca de les Illes Balears (IRIB), perquè «doni resposta a la necessitat de captació del personal científic i acadèmic amb més talent». Aquesta proposta es complementa amb la petició de continuar millorant la Formació Professional, impulsant graus que «siguin demandats per les empreses i que siguin estratègics amb l'objectiu de fer front, des de la formació, a la diversificació de l'economia del país i per tant a la sortida de la crisi».

Pel que fa a les propostes de caràcter social, MÉS pretén aconseguir el suport del Parlament per instar el govern espanyol a introduir els mecanismes necessaris per agilitzar i millorar de forma urgent la gestió de l'Ingrés Mínim Vital. «La idea és donar resposta a la situació de crisi social i econòmica, derivada de la crisi sanitària provocada per la Covid-19, i atendre les situacions de necessitat sobrevinguda per a aquelles persones i famílies que, davant el greu i imminent risc col·lectiu d'emergència social, hauran alterat substancialment les seves condicions de vida. Per això es planteja transferir la gestió al Govern», asseguren des de la formació.

Els diputats de MÉS aprofitaran el debat de les propostes de resolució per reclamar una vegada més que el Govern espanyol doti als ajuntaments d'instruments legals «per regular els lloguers abusius així com garantir que el dret a l'habitatge sigui un dret subjectiu fonamental». Aquesta proposta també inclou revisar la fiscalitat sobre l'habitatge, especialment sobre les societats patrimonials, incloses les SOCIMIs, per fomentar l'habitatge assequible i dotar a l'administració de majors recursos per desenvolupar les necessàries polítiques d'habitatge.

Entre les propostes de resolució, MÉS també insta el Govern espanyol a disposar del finançament necessari per a la construcció del Tren de Llevant, a retornar la propietat de la casa d'Emili Darder i a defensar les aigües de Cabrera en conflicte amb Algèria, informant de forma permanent a les institucions de les Illes dels avenços que es vagin produint en aquest sentit. Completen les propostes les relatives a la consecució de la normalització lingüística plena.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.