Setmanari d'informació local - 138 anys

[VÍDEO] Salvem Portocolom publica imatges inèdites d'aquest estiu de les agressions a la praderia de posidònia

Salvem Portocolom publica imatges inèdites d'aquest estiu de les agressions a la praderia de posidònia. | dBalears/Arxiu

La plataforma Salvem Portocolom ha publicat aquesta setmana un vídeo amb imatges inèdites de les agressions a la praderia de posidònia ocorregudes aquest estiu. L'entitat ha fet públiques aquestes imatges coincidint amb la publicació al BOIB, fa dues setmanes, de l'anunci de l'exposició pública de la proposta de Pla de Gestió Natura 2000 de la costa del llevant de Mallorca. Aquest pla inclou el LIC de Portocolom.

Salvem Portocolom ha recordat que «és conegut el treball de la plataforma en la salvaguarda d'aquest LIC, per això, ara mateix fem un treball de lectura i anàlisi del document del Pla». «En el seu moment vàrem poder transmetre en primera persona les nostres preocupacions i les nostres propostes i ara toca veure com han estat recollides i plasmades abans que acabi el termini per presentar al·legacions. Pensam que aquest pla hauria de ser una gran passa endavant en la protecció efectiva dels hàbitats que formen part del LIC de Portocolom. Un d'ells és el de les praderies de Posidònia oceànica. Una protecció efectiva que no ha arribat mai tot i l'aprovació del Decret de posidònia i la presència al nostre port d'una barca de vigilància del fondeig durant els mesos de la temporada estival», ha assegurat l'entitat.

En aquest sentit, des de la plataforma han aprofitat «per tornar a remarcar la bona feina que ha estat fent el servei de vigilància al fondeig, quan és present, i tornam a recordar que aquest és insuficient pel nombre d'efectius tant materials com humans que el componen». «El vídeo que ara publicam vol ser una prova de com les àncores d'algunes embarcacions de gent poc informada, poc conscienciada o desaprensiva continuen protagonitzant episodis que ja estam cansats de denunciar. Un altre pic mostram imatges inèdites de cadenes pentinant la praderia i d'àncores llaurant l'alguer causant mal que tardaria anys en ser reparat si no hi hagués reincidència per part de més àncores i cadenes. La part positiva de vídeos com aquest és que realment són informatius i ajuden a generar consciència. Cada vegada és major la preocupació entre navegants i població en general per tenir cura i protegir els nostres boscos submarins», ha assegurat l'entitat.

Des de Salvem Portocolom han recordat que «aquest estiu ha estat atípic, com així ho ha estat la feina de la nostra plataforma. A la mar el confinament va ser un parèntesi positiu i una treva regeneradora. Però la temporada nàutica, que ha estat curta però intensa, ha tornat a dur una gran presència d'embarcacions a la costa». «Segons fonts del servei de vigilància i assistència al fondeig, durant els mesos de juliol i agost, el fondeig dedins de la badia ha tengut una forma intermitent i estranya, amb caps de setmana quasi buits i dies entre setmana amb més de 50 embarcacions alhora, especialment dies en què bufa vent de component est», han assegurat.

En aquest sentit, l'entitat ha informat que «durant aquests mesos l'esmentat servei ha fet moure el fondeig una mitjana de 25 embarcacions diàries, gairebé la meitat d'elles dins la badia de Portocolom. Tenint en compte que la seva jornada és de 8 hores, es calcula que cada dia han fondejat damunt la posidònia a la zona entre cala Varques i Cala Mondragó més de 50 embarcacions, unes 25 de les quals a la praderia de Portocolom».

Així, «les mateixes fonts assenyalen com moltes vegades el problema més gran és la inexperiència o la ignorància d'alguns patrons que desconeixen com realitzar correctament la maniobra del fondeig. A això, nosaltres volem afegir i remarcar que les escasses clapes d'arena d'aquesta zona són petites i no donen pel fondeig de tantes embarcacions, especialment les de mitjana i gran eslora, que sovint no encerten l'arena. L'efecte d'àncores i cadenes durant anys es fa especialment palès a la zona més propera a l'arenal, zona on es concentren la majoria dels fondejos. Aquí l'altina ha perdut quasi tota la cobertura quedant només l'arrel morta», ha explicat Salvem Portocolom.

Per part de l'entitat, han volgut destacar que aquest estiu, després de la visita del Director General d'Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, «les balises verdes que marquen el canal s'han senyalitzat amb uns cartells que adverteixen que està prohibit fondejar damunt posidònia. Ara toca seguir implementant la resta de mesures acordades amb el Director General, com són la instal·lació de boies grogues entre les balises verdes que també recordin la prohibició de fondejar damunt posidònia; recuperar una zona de fondeig regulat amb àncora per les embarcacions que per avaria, mal temps i etc. han de menester refugi (aquesta zona hauria de ser a la gran clapa d'arena que hi ha entre l'Arenal i el Babo, eliminant algunes boies del camp de boies de llevant); instal·lar un camp de boies diürn i gratuït, per petites embarcacions davant l'Arenal i gestionat per qui gestiona els altres camps de boies; i prohibició del fondeig a les petites clapes d'arena que hi ha entre la posidònia».

Finalment, Salvem Portocolom ha volgut destacar que estan d'acord que les agressions a la mar i la posidònia «són diverses, com així són les filtracions de cases i urbanitzacions sense connexió a la xarxa, els vessaments de clavegueram cada vegada que plou, l'augment de les temperatures i el canvi climàtic o la costant arribada de plàstics a la mar. Són problemes que la desídia institucional i la manca de compromís social de moltes persones fa que perdurin de fa massa anys i que es vagin agreujant. Però, tot això no pot amagar que el mal i les males pràctiques que mostren vídeos com el que avui publicam siguin una realitat quotidiana a les costes de Portocolom, de Mallorca i de tota la Mediterrània. Voler restar-li importància com fan alguns és un exercici de demagògia».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.