Setmanari d'informació local - 138 anys

La dreta i el PSOE rebutgen una iniciativa per retirar les distincions a Juan Carlos I

El Consell de Mallorca ha rebutjat una iniciativa d'Unides Podem i MÉS per Mallorca que demanava la retirada de distincions, medalles i plaques commemoratives dedicades al monarca espanyol emèrit Juan Carlos I.

La portaveu d'Unides Podem en la institució insular, Magdalena Gelabert, ha explicat que «per primera vegada, el Rei emèrit admet el frau a les arques públiques. Un frau de gairebé 700.000 euros. Per això les institucions no podem ser còmplices de l'emblanquiment de la seva figura», ha assenyalat.

Gelabert ha considerat que «molt lluny queden els anys de glòria de Juan Carlos I, si és que els va tenir en algun moment». «La fugida I és una actitud indigna d'un excap d'Estat. Podria haver donat explicacions, defensar-se de les acusacions, però tria anar-se sense donar cap explicació. Perquè se sent impune, perquè sap que és intocable, i això no es pot tolerar més», ha criticat.

En aquest sentit, ha recordat que els últims mesos han estat molt durs per a la ciutadania a causa de la pandèmia del coronavirus. «Quants milions creuen que es perden a l'any en matèria de corrupció? A quantes famílies podríem ajudar si la corrupció deixés de ser una marca indissoluble de les altes esferes del nostre país?», ha preguntat.

Per la seva banda, el portaveu de MÉS Guillem Balboa ha repassat les accions més que qüestionables del monarca i ha assegurat que «justificar la manca d'exemplaritat a les principals institucions ens aboca una societat sense ideals».

La moció ha comptat amb el suport de MÉS per Mallorca, que l'ha presentat conjuntament amb Unides Podem, però no s'ha aprovat pels vots en contra de Vox, PSIB-PSOE, PP, Cs i l'abstenció del PI.

«L'horitzó es veu republicà cada vegada amb més claredat, en un país plurinacional, divers i que es vol lliure de corrupció. A més, creim molt fermament que Juan Carlos ha de donar explicacions de manera pública en un exercici de deixar de riure's de la igualtat davant la justícia», ha conclòs la portaveu.

«Total col·laboració amb l’Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics»

La Vicepresidenta Bel Busquets ha respost una pregunta al ple i ha explicat que la «col·laboració» del seu departament amb la nova Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics que ha impulsat la secretaria autonòmica serà «total». A més, Busquets ha insistit en la situació de minorització de la llengua catalana i la necessitat de protegir-la.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.