Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern presenta els nous plans d'actuació forestal a quatre espais naturals protegits

Imatge de la presentació dels plans elaborats pel servei de Sanitat Forestal. | CAIB

El servei de Sanitat Forestal ha presentat, aquesta setmana, el Pla de Sanitat Forestal del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana. Es tracta del quart document d'aquestes característiques que el servei ha redactat, enguany, per als espais naturals protegits de les Illes Balears. Els altres són els del Parc Natural Marítimo terrestre Es Trenc-Es Salobrar de Campos, Parc Natural de Mondragó i Parc Nacional Marítimo-Terrestre de l'Arxipèlag de Cabrera.

L'objectiu principal d'aquests plans, segons ha explicat aquest diumenge el Govern, és analitzar els diferents problemes fitosanitaris de cada un dels espais naturals i facilitar als tècnics, una sèrie de fitxes descriptives i cronogrames d'actuació, per aconseguir un major grau d'autosuficiència pel que fa a la gestió i el control de les plagues forestals.

Així, segons han explicat, s'aconseguirà tenir una massa forestal en estat òptim de conservació i desenvolupament, sense que pugui deteriorar-se a conseqüència dels factors biòtics o abiòtics, evitant així la degradació dels ecosistemes forestals i la pèrdua de la biodiversitat del territori.

A més, es vol aconseguir la implementació d'una sèrie d'actuacions rutinàries, que siguin fàcils de realitzar per part de les brigades d'aquests espais naturals protegits i que serveixin com a mesura preventiva per realitzar un seguiment fitosanitari de les possibles plagues i malalties existents.

Tota aquesta gestió es potenciarà a través de la lluita biològica, fomentant el control dels depredadors naturals, com són les aus insectívores i les ratapinyades.

Per part del Servei de Sanitat Forestal, es continuarà amb el seguiment dels organismes de quarantena i s'intensificarà el control de patògens, com la 'Xylella fastidiosa' i altres organismes nocius trobats recentment.

També es continuarà amb el seguiment anual de la Xarxa Balear de Seguiment de Danys als Boscos, que permet identificar els patògens que afecten la salut dels nostres boscos, com insectes, àcars o fongs, entre molts d'altres.

Finalment, des del Servei de Sanitat Forestal es realitzaran xerrades tècniques mensuals als gestors dels parcs, principalment en els dos primers anys, per formar i informar de les actuacions de seguiment i així, engranar un sistema de col·laboració mútua entre els diferents tècnics.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.