Setmanari d'informació local - 138 anys

L'OCB lliura els premis 31 de Desembre en un programa de televisió sobri amb moments emotius

Aquest dissabte s'ha emès per IB3 el programa de televisió especial que ha preparat l'Obra Cultural Balear per fer el lliurament dels premis 31 de Desembre d'aquest atípic 2020.

La XXXIV edició dels Premis 31 de Desembre en comptes de lliurar-se en el marc d'una gala, s'ha entregat en el marc d'un programa de televisió, d'una hora de durada, sobri i auster, sense actuacions, però amb la participació de representants de totes les disciplines culturals. Hi han guaitat en forma de breus vídeos: Clara Fiol, Felip Munar, Isidor Marí, Llorenç Cloquell, Salvador Oliva, Anna Ferrer, Cris Juanico, Ponç Pons, Antoni Gomila, Tomeu Penya, Maria Bauçà, Mateu Xuri, David Ordinas, Assun Planas, Joan Lacomba, Júlia Colom, Miquela Lladó i Bàrbara Mesquida.

El programa ha estat presentat i conduit per l'actriu Marga López, que ha anat donant pas als diversos ingredients del programa.

I per començar, l'OCB ha volgut fer una menció especial als treballadors de l'àmbit de la sanitat de les Illes Balears i també ha tengut una menció per a tots els creadors culturals.

A continuació, la presidenta de l'OCB de Formentera, Maria Teresa Ferrer ha recordat la figura de Vicenç Serra, 'Blai', que va ser el primer president de la delegació formenterera de l'OCB. El sociolingüista Joan Melià ha glosat la figura de l'escriptor Rafel Crespí, mort enguany.

El president de l'OCB, Josep de Luis, ha fet un discurs centrat en fer balanç de la feina feta per l'Entitat durant enguany i ha fet tres peticions a les institucions públiques: en matèria de Llengua, que la presidenta del Govern faci un missatge «nítid i diàfan dirigit a la ciutadania convidant-la a aprendre i usar amb tota normalitat la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears». En l’àmbit de Cultura, que donin «suport, institucional i polític, a la proposta llei de drets culturals que presentarem l’any 2021», i en l'àmbit de País, «una defensa ferma del finançament de les Illes Balears. Davant els continus incompliments, començant per les inversions estatutàries compromeses».

El guardó lliurat als premiats és una obra dissenyada per l'artista Pere Martínez Pavia, mort enguany. Germà Fernández, responsable de l'execució, cada any, de les còpies de l'escultura, ha explicat el procés de fabricació dels guardons.

En l'apartat de les efemèrides s'ha recordat que enguany s'han complit 25 anys de la primera Diada per la Llengua. I el president de l'Institut d'Estudis Eivissencs, Marià Mayans, ha recordat el moment de la represa de l'Institut ara fa 50 any.

El moment més emotiu del programa ha estat la intervenció, a través d'un àudio, de Jordi Cuixart, en la seva faceta de president de la Federació Llull, que enguany ha complit 30 anys d'existència.

Els premiats

Tanmateix els grans protagonistes del programa són els guardonats amb els premis 31 de Desembre.

El Premi Francesc de Borja Moll ha estat per a la Fundació Guillem Cifre de Colonya en nom de la qual ha parlat el seu president, Josep Cifre que s'ha mostrat orgullós de la feina feta i especialment del manteniment, des de l'any 1981, del premi de narrativa infantil i juvenil Guillem Cifre de Colonya.

El Premi Josep Maria Llompart ha estat per al cantant i escriptor,

Lluís Llach, que ha recordat la figura de Llompart i ha advertit que la cultura catalana viurà si «nosaltres la feim viure».

El Premi Emili Darder ha distingit enguany l'obra 'Pasqual Calbó i Caldés OBRA CIENTÍFICA. Vol I Tractats de matemàtiques pures.' Marta Jordi Taltavull en nom d'Antoni Roca Rosell, Josefina Salord i Joan-Lluís Torres han agraït el premi.

El Premi Bartomeu Oliver ha estat enguany per a l'Associació d’Amics del Poble Sahrahuí. En nom de l'entitat, la seva presidenta, Catalina Rosselló ha agraït el guardó i ha explicat la doble tasca que fan, d'una banda la de reivindicació de justícia per al poble sahrauí i de l'altra la tasca humanitària.

El Premi Miquel dels Sants Oliver ha estat pel llibre 'L’espanyolització de Mallorca' de Pere Salas, que ha ressaltat que el tema que tracta el llibre moltes vegades s'aborda des del prisma polític o sentimental i que el seu treball és una anàlisi des d'un punt de vista acadèmic i científic.

El Premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel ha estat pels grups musicals Rels d’Eivissa i Salvatge Cor de Mallorca. Pels eivissencs, Santi Bonet i Sergi Tur han resumit la trajectòria del conjunt i pels mallorquins ha estat Llorenç Romera qui ha agraït el guardó i ha expressat la seva admiració pel poeta que dóna nom al premi.

El Premi Gabriel Alomar ha distingit la Serie Animada d'IB3 sobre Ramon Llull. El professor Juan Montes de Oca ha estat l'encarregat de fer l'agraïment. En una intervenció íntegrament en castellà, ha destacat que la intenció de la serie era la d'acostar la figura de Ramon Llull al public infantil.

El Premi Aina Moll i Marquès ha estat pel glosador de Formentera, Vicent Jeroni, que ha repassat la seva trajectòria i ha agraït el premi amb una divertida glosa.

El programa s'ha clos tal i com es feia amb les gales: amb l'himne de Mallorca, La Balanguera.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.