Setmanari d'informació local - 138 anys

La Conselleria d'Educació reclama que es tengui en compte la insularitat i l'infrafinançament de les Balears en l'aplicació de la LOSU

El passat divendres es va constituir la Comissió de Treball per a la implantació de la Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU) amb la participació del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, representants sindicals, representants de les universitats i 6 comunitats autònomes, incloent-hi les Illes Balears.

La comissió té com a finalitat abordar el desenvolupament i aplicació de la LOSU, la Llei Orgànica del Sistema Universitari que es troba en vigor. «Aquesta llei va ser aprovada sense consens i sense establir-se un sistema de finançament de les universitats, que les permeti implantar la nova normativa», remarca la Conselleria d'Educació.

Així, els aspectes més importants que es tractaran en aquesta comissió seran, per una banda, la flexibilització i extensió de les dates límit per l'aplicació d'alguns aspectes de la LOSU i per l'altra, l'establiment d'un sistema de finançament que ha de garantir que l'any 2030 es destini un mínim de l'1% del PIB del conjunt de l'Estat a l'educació universitària pública.

El director general d'Universitats i Ensenyaments Artístics Superiors, Sebastià Massanet, ha valorat positivament la constitució de la Comissió de Treball, «una iniciativa necessària, però que arriba tard, existint una gran incertesa en les universitats i les comunitats autònomes respecte al finançament de l'aplicació de la llei».

Des de les comunitats autònomes, s'ha recordat que la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA) obliga l'Estat a assumir les despeses derivades d'una normativa estatal que afecti competències delegades a les comunitats autònomes, aspecte que el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats no està tenint en compte en la seva proposta inicial de negociació. Des de les Illes Balears s'ha reclamat que en la distribució del finançament que aporti el Ministeri «es tengui en compte la insularitat, l'infrafinançament de les Illes Balears i el fet que algunes universitats, com la Universitat de les Illes Balears (UIB), en un exercici de responsabilitat, han adequat ja les seves estructures docents al marc legal i a hores d'ara es troben amb problemes de finançament».

Finalment, s'ha exigit que qualsevol flexibilització i extensió de les dates límit d'alguns aspectes de la llei «es materialitzi amb la reforma legislativa corresponent com més aviat millor a fi d'aportar seguretat a les universitats».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.