Setmanari d'informació local - 138 anys

El cicle 'Inca té memòria' augmenta i diversifica la seva programació

Sota el títol 'Inca té memòria', l'Ajuntament d'Inca impulsa, un any més, un programa d'actes orientats a recuperar i difondre la memòria històrica de la ciutat. Enguany el cicle, que té com a eix central l'acte d'homenatge a les víctimes de la Guerra Civil es celebrarà el dia 24 de febrer en el Claustre de Sant Domingo, augmenta i diversifica les seves activitats i s'expandeix cap a altres espais de la ciutat, com ara el Teatre Principal d'Inca.

«Parlar del passat, recordar la història recent, ens fa aprendre a evitar els errors que hem patit com a societat. Amb aquest cicle volem donar veu a qui no l'ha tenguda i visibilitzar qui ha estat soterrat en l'oblit», assenyala la regidora de Memòria Democràtica, Alice Weber.

Així doncs, el programa 'Inca té memòria' compta amb dues presentacions de novetats editorials vinculades amb la recerca històrica, els dilluns 19 i 26 de febrer, a les 19.00 hores, en el Claustre de Sant Domingo d'Inca. Es tracta dels estudis 'Els orígens del republicanisme i el primer moviment obrer a Mallorca (1849-1868)', de Catalina Martorell Fullana (obra finalista del IX premi Font i Roig d'assaig 2023); i 'Cultura i pràctiques escolars a la Mallorca de postguerra (1939-1949)', de Gabriel Barceló i Bauzà.

A més, com a novetat, enguany el cicle arriba al Teatre Principal d'Inca, el dia 22 de febrer on es podrà assistir a la representació de l'obra 'Les traces del silenci', d'Esther Lázaro, guanyadora del Premi Pare Colom de Teatre 2023, a càrrec de Therkas Teatre. Aquesta obra teatral, que hibrida teatre de la memòria i teatre documental, narra una investigació real relacionada amb la riuada de 1962 i una de les seves conseqüències més silenciades: el tràfic d'infants.

El dia 23, també en el Teatre es durà a terme la projecció del documental 'Els nens de la riuada', una producció de TV3 que segueix el fil de les investigacions de Lázaro.

El dia 24 de febrer, l'epicentre de l'activitat serà el Claustre de Sant Domingo, on s'inaugura l'exposició dedicada a Miquel Beltran, batle d'Inca (1933-36) i figura rellevant del patrimoni històric i social de la ciutat, i el 'Memorial de l'Oblit', l'acte institucional que ret homenatge a les víctimes de la guerra civil i el franquisme. També des del Claustre partirà a les 9 del matí la visita guiada 'República i guerra civil', conduïda per Miquel Pieras.

El programa complet d'«Inca té memòria» es pot consultar aquí: https://incaciutat.com/esdeveniment/inca-te-memoria

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.