Setmanari d'informació local - 139 anys

Desarticulen una trama que hauria blanquejat des de Mallorca més de 10 milions

El Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en el marc d'una operació conjunta amb la Policia Judiciària portuguesa i Europol, han desmantellat una trama que, presumptament, hauria blanquejat des de Mallorca més de deu milions d'euros amb origen a l'obra pública de Guinea Equatorial, gràcies a un complex entramat societari internacional.

En el marc de la causa judicial oberta dues persones ja han estat detengudes incloent-hi el considerat organitzador de la trama, un ciutadà holandès resident a Palma; i vuit més han resultat imputades, per delictes de blanqueig de capitals i frau fiscal vinculats amb activitats de corrupció en els negocis internacionals.

L'operació del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a les Balears, anomenada 'Run out', va arrencar a principis de l'any 2021, amb connexions amb una investigació penal que paral·lelament s'havia iniciat a Portugal en relació amb una empresa constructora portuguesa i la seva activitat d'obra pública a Guinea Equatorial, i en el context també de certes informacions periodístiques internacionals publicades en aquestes dates.

La Policia Judiciària portuguesa havia dut a terme 21 registres domiciliaris, incautant abundant documentació, i s'havia iniciat investigació penal sobre quatre persones físiques i una societat. En el marc d'aquella investigació a Portugal s'analitzava el possible desviament de mossegades a patrimonis personals dels investigats de prop dels deu milions d'euros.

Els investigadors del Servei de Vigilància Duanera a l'Estat espanyol varen iniciar, al seu torn, una investigació financera sobre el considerat organitzador de la trama, amb l'impuls de la Fiscalia Anticorrupció de les Balears i dins una causa actualment judicialitzada al Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma.

Després d'un any d'indagacions que varen portar a trobar seriosos indicis de l'ocultació de fons de presumpte origen delictiu en propietats immobiliàries, mitjançant empreses pantalla i instrumentals, el jutjat va acordar el març del 2022 el registre domiciliari d'aquest ciutadà holandès.

Segons la documentació analitzada, un percentatge rellevant del desviament de fons s'hauria amagat a l'Estat espanyol mitjançant inversions en una promotora immobiliària de Palma.

Els administradors haurien acordat amb l'organitzador de la trama la cessió del control dels principals immobles, ubicats en una urbanització situada als afores de Palma, per una inversió de més de 3,5 milions d'euros.

Una altra part important hauria estat invertida als Països Baixos, utilitzant societats pantalla per a amagar inversions en una coneguda marca de productes cosmètics, per valor de més de set milions d'euros, entre d'altres inversions en negocis holandesos.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.