Setmanari d'informació local - 138 anys

L'analítica confirma que l'aigua depurada per al reg de Sóller està contaminada

Les mostres es van prendre tres o quatre dies després de l'abocament de fecals a la xarxa de regants

L'analítica de l'aigua depurada que rep el Sindicat de Regants des de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Son Puça indica que la mostra analitzada està fortament contaminada. Les proves van ser encarregades per l'Ajuntament després que alguns regants rebessin a principis d'agost aigua amb evidències de contingut fecal.

Un cop coneguts aquests resultats s'ha constatat que aquests són «pitjors del que s'esperava», segons el regidor d'Agricultura, Sebastià Aguiló. No obstant això, Aguiló recorda que «cal tenir en compte que les mostres per a l'analítica es van recollir tres o quatre dies després de l'abocament denunciat per alguns usuaris», donant a entendre que no es coneix l'actual estat d'aquesta aigua.

Després d'aquest nou episodi d'abocament directe de fecals, atribuït a la manca de capacitat de la depuradora quan es reben pics de volum per no tenir una completa separació entre pluvials i residuals, Aguiló demanarà una reunió urgent amb Abaqua per parlar d'aquest problema i demanar solucions. Mentrestant l'informe sol·licitat per l'Ajuntament conclou que l'aigua analitzada, extreta del flux d'aigua depurada que es subministra a la xarxa de reg, «no compleix» amb la normativa que regeix per a la reutilització d'aigües depurades per al reg de cultius. Segons el regidor d'Agricultura «l'analítica indica que no es compleixen aquests paràmetres i que els indicadors més alterats són els microbiològics», ja que el recompte de escherichia coli, un dels microorganismes presents en aigües fecals, ha revelat valors «33 vegades superiors als normals »(33.000 sobre un màxim de 1.000 que permet la normativa). No s'ha detectat salmonel·la però sí l'alteració d'alguns paràmetres fisicoquímics.

Els regants de Sóller, agrupats sota el Sindicat de Regants, disposen actualment d'uns 900 metres cúbics diaris d'aigua depurada procedent de l'EDAR de Son Puça, una estació que realitza depuració primària i secundària a més d'altres tractaments addicionals. El regidor creu que el municipi ha de reinvindicar un tractament terciari i fins i tot ha declarat que es planteja que l'Ajuntament assumeixi de nou la gestió de la depuradora de Son Puça. Actualment la depuradora està gestionada per Abaqua, encara que des 2019 el servei d'explotació i manteniment està contractat amb l'empresa FACSA.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.