Setmanari d'informació local - 138 anys

El Sindicat atura el reg d’aigua de Son Puça en confirmar-se la contaminació

Segons Abaqua la depuradora compleix la normativa i són els regants qui han de millorar la seva qualitat per reutilitzar-la

Sebastià Aguiló encarregà fer les analítiques la setmana passada. | A.B.¶

L’analítica de l’aigua depurada que rep el Sindicat de Regs des de la depuradora de Son Puça confirma que la mostra analitzada està fortament contaminada. Les proves varen ser encarregades per l’Ajuntament després que alguns regants rebessin aigua amb contingut fecal.


Un cop coneguts aquests resultats s’ha constatat que aquests són «pitjors del que s’esperava», segons el regidor d’Agricultura, Sebastià Aguiló. Les mostres analitzades es recolliren tres o quatre dies després de l’abocament denunciat pels usuaris.
L’informe sol·licitat per l’Ajuntament conclou que l’aigua analitzada, extreta del flux d’aigua depurada que se subministra als regants, «no compleix» amb la normativa que regeix per a la reutilització d’aigües depurades per al reg de cultius.


Segons Aguiló «l’analítica indica que no es compleixen aquests paràmetres i que els indicadors més alterats són els microbiològics», ja que el recompte d’Escherichia coli, un dels microorganismes presents en aigües fecals, ha revelat valors «33 vegades superiors als normals» (33.000 sobre un màxim de 1.000 que permet la normativa). No s’ha detectat Salmonella però sí l’alteració d’alguns paràmetres fisicoquímics.


Després de conèixer aquests resultats negatius, el Sindicat de Regs de Sóller va prendre dimecres la decisió de paralitzar immediatament el bombament d’aigua de la depuradora.
És més, el mateix dia es va convocar de forma urgent una reunió de la junta directiva a la qual també va assistir el regidor d’Agricultura, Sebastià Aguiló. El president dels regants, Josep Lluís Forteza, va declarar després que «es prescindirà de l’aigua depurada fins que analíticament es demostri que no està contaminada». També s’aprovà «fer controls aleatoris que es permetin saber en qualsevol moment si l’aigua està o no ben depurada». Tant Forteza con Aguiló varen remarcar que «s’ha de tenir en compte que tota l’aigua depurada que no utilitzen els regants va, a través de l’emissari, fins a la mar».

Abaqua ho nega
Per part de l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental (ABAQUA), el seu director Guillem Rosselló, assegurà ahir mateix que «la depuradora de Sóller compleix estrictament la normativa pel que fa a aigües depurades».
Rosselló recorda que el mateix president dels regants atribuí el vessament de fecals a «un fet puntual per l’arribada a l’estació de depuració d’un volum d’aigua superior al que pot assumir». L’episodi de contaminació, com altres vegades, va succeir després d’una barrumbada de 20 litres per metre quadrat.


Però Rosselló afegí també que «la normativa que s’ha aplicat a aquesta analítica no és la d’aigües depurades sinó la de l’aigua depurada reutilitzada per a reg». En aquest sentit, el director d’Abaqua afirma que «el regidor ha tret conclusions a partir d’un criteri equivocat, ja que la legislació vigent deixa ben clar que són els concessionaris de l’aigua depurada els que s’han de preocupar que compleixi les condicions legals per a la seva reutilització».
També recorda que l’Ajuntament de Sóller no només hauria d’haver analitzat l’aigua de sortida sinó la que la seva xarxa envia a la depuradora, ja que generalment «arriba molt salinitzada, i Abaqua no afegeix sal». Guillem Rosselló conclou que «sols hi ha problemes quan plou i això és perquè el municipi no ha fet els deures separant les seves xarxes de desguàs», sentencia el membre del Govern.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.