Setmanari d'informació local - 138 anys

L’ocupació hotelera a l’octubre supera el 80%

El mes d’octubre finalitzà amb dades positives per al sector turístic i hoteler de Sóller. Després de venir d’un any anterior pèssim per al turisme, l’ocupació hotelera del mes passat rondà el 80,34%, una xifra prou significativa però una mica inferior respecte de l’ocupació del mes d’octubre dels anys 2018 i 2019.

Així ho ha confirmat aquesta setmana el president de l’Associació Hotelera de Sóller, Lluís Rullan, qui expressà que «la sensació general del sector és positiva, però encara no la podem comparar als anys de prepandèmia». Sobretot «perquè cal tenir en compte que la temporada s’obrí al mes de maig i juny, mentre que en anys anteriors començava al gener o febrer», digué.Tot i les xifres positives, al novembre l’ocupació ha baixat fins al 25%, per això alguns establiments hotelers han començat a tancar.

El primer ho feu el passat 31, mentre que la resta anirà tancat durant aquesta setmana i la següent. Al Port quedaran tres hotels oberts que rodaran clau com a tard dia 23 de novembre. Pel que fa a Sóller, hi ha quatre hotels que intentaran tenir obert durant tot l’hivern, pel que «Sóller tendrà un centenar de places disponibles per als visitants», explicà Rullan. Així mateix, i si es mantenen les previsions, que segon Rullan «són positives» la temporada turística vinent començaria a principis o mitjans de febrer.

Les dades que maneja l’oficina d’informació turística (OIT) confirma la recuperació de visitants respecte de 2020 al municipi, però sense arribar a les xifres encara de 2019. Així, aquest mes passat passaren pel ‘furgó’ un total de 4.556 persones, mentre que l’octubre de 2019, foren 6.503. Si tenim en compte les nacionalitats, ha augmentat significativament l’assistència d’anglesos i alemanys, mentre que els francesos estan en la tercera posició, seguits del turisme nacional.

Tenint en compte les xifres totals, fins al moment han fet consultes a l’OIT un total de 30.243 persones, 21.785 manco que l’any 2019. Val a dir que la temporada turística de 2021 començà al maig.

Restauració
«La temporada ha estat molt millor del que pensàvem». Així ha descrit el resultat la presidenta de l’Associació de Restauradors de la Vall de Sóller, Anaïs Perrotte. Segons Perrotte, tot i obrir entre l’abril i el maig i amb les restriccions que ha tengut el sector fins fa gairebé unes setmanes «estam molt contents perquè hi ha hagut molta gent aquesta temporada i fins al mes d’octubre».

Tot i aquests bons resultats, alguns establiments han decidit tancar, tal com tancaven en temporades anteriors, donant per finalitzada «una temporada intensa, per això alguns tancarem els negocis a partir d’aquesta setmana», comenta Perrotte. La presidenta reconeix que «encara no es poden comparar amb totalitat una temporada normal, però el sector està content».

Agències de Viatge
Un altre sector que recupera la seva activitat és el de les Agències de Viatges. Ambdues coincideixen que des del passat estiu hi ha hagut un repunt de reserves, pel que la seva activitat s’ha incrementat. El responsable de Sóller Tours, Pau Alemany, comenta que «el nostre mercat es va reactivant i la gent confia en nosaltres perquè els resolem els dubtes de les restriccions vigents encara en alguns països». Tot i que reconeix que no es pot comparar amb el 2019, «la gent té ganes de viatjar i s’ha notat amb l’ajuda que ha concedit el Govern arran del bo turístic, que el meu cas n’hem abonat a més de 300 persones», explicà Alemany.

Stephane Antonelli, d’Halcon Viajes, considera que el seu negoci ha tengut un repunt fort des del mes d’agost, sobretot. «Després d’un any molt dur, començam a augmentar en reserves i les previsions per a l’any que ve encara són més bones», digué.
Finalment, un altre sector malmès per la pandèmia fou el petit comerç.

Si es comparen les vendes al mes d’octubre confirmen que «aquest mes ha estat molt millor que en temporades anteriors, si tenim en compte també que els hotels obriren més tard i s’han mantingut oberts fins ara», explicà la presidenta dels comerciants, Gràcia Andreo. Segons Andreo, els mesos d’estiu han estat més bons però «s’ha pogut mantenir i s’ha romput la tendència que tenia el mes d’octubre que hi havia una davallada important de vendes», va concloure la presidenta.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.