Setmanari d'informació local - 138 anys

La manca de matèria primera condiciona el final d’algunes obres

Fusta, ferro i alguns materials sobretot electrònics són els que més falta fan

La falta de matèries primeres arriba a Sóller. Algunes empreses de la Vall relacionades amb la construcció comencen a notar la falta d’alguns materials, la qual cosa condiciona la temporalització i el final d’algunes de les obres o reformes. Tot i que algunes d’aquestes empreses es proveïren amb anterioritat d’alguns productes perquè ja tenien notícies de la problemàtica que podria causar l’adquisió d’algun producte, la fusta, el ferro i alguns materials electrònics més exclussius són els que acusen la falta de proveïment o retarden la seva arribada un cop encomanat.

A això se li ha d’afegir l’encariment d’aquest utillatge que en alguns casos ha triplicat el preu, el que provoca que els empresaris no puguin confirmar un pressupost fins al moment de l’execusió de la feina.Tal com explica un d’aquests constructors, «els materials més comuns de moment no falten, però sí que hi ha falta d’estoc per exemple d’algun tipus de rajoles o de maquinària en general; mentre que el ferro i la fusta ens està retardant molt les obres, per això evitam donar data d’entrega», comenta.

Pel que comenta un fuster solleric, a la seva empresa, de moment no hi falta material però ja els han avisat que això podria passar en els propers mesos. Ara el que més els preocupa és «l’increment del preu de la fusta que s’ha duplicat, el que ens obliga a confirmar els preus abans de comanar». Per exemple, el preu d’una biga laminada es pagava a 600 euros el metre cúbic i a hores d’ara està en 1.500 euros.

El cas dels ferrers no és diferent. Aquest sector acusa sobretot el retard en les comandes i també la pujada de preus que han patit fins i tot dos augments de preus dins la mateixa setmana. Tal com explica un dels propietaris d’un taller, «la manca d’uns tubs que utilitzam sobretot per fer tancaments als horts escassegen i hem tengut problemes en comanar unes planxes amb una mida especial».

Així i tot el sector està d’acord en què no es pot ser «alarmista» i confien que la situació s’estabilitzi, malgrat reconeixen que quan «els preus pugen, és difícil que tornin a baixar igual que com estaven abans d’aquesta crisi».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.