Setmanari d'informació local - 138 anys

Sóller, clau pel futur de l’àguila de Bonelli

47743

L’àguila coabarrada, coneguda pels ornitòlegs com àguila de Bonelli (científicament, Aquila fasciata) és un rapinyaire en perill d’extinció. Des de l’any 2017 s’han posat en marxa a Europa iniciatives de protecció d’aquesta au. El projecte europeu Aquila a-Life (2017-2022) té com a objectiu millorar l’extensió de la presència d’aquesta espècie en el mediterrani occidental.

A Espanya s’hi han sumat els territoris de Madrid, Àlaba, Navarra i Malloca i també s’hi han associat altres països mediterranis, com França o l’illa de Sardenya (Itàlia). A Mallorca, aquest projecte de conservació és desenvolupat per la Fundació Natura Parc, amb la col·laboració de Red Eléctrica de España i la Fundació Biodiversitat. El municipi de Sóller és un dels territoris on aquest projecte s’està duent a terme i on els resultats de la recuperació de l’espècie semblen més encoratjadors.

L’àguila coabarrada està oficialment catalogada com «en perill d’extinció» essent la mort per electrocució la principal causa de la desaparició de les seves poblacions a Espanya, França, Itàlia i el Marroc. A Mallorca, l’espècie es va considerar extingida als anys setanta, però el 2014, va ser reintroduïda a l’Illa. Des de llavors els tècnics de Natura Parc han documentat 24 exemplars morts, havent-hi actualment una població total de 40 exemplars, 16 dels quals estan marcats mitjançant GPS.

Una altra amenaça important és l’ofegament, sobretot en els mesos més calorosos, quan els safaretjos presenten poca aigua. Segons Natura Parc, un grapat de veïns de Sóller ja han sol·licitat plataformes salvaocells pels seus safaretjos, les quals són totalment gratuïtes. Per desgràcia, el passat estiu va morir a Sóller un exemplar per aquesta causa.
Ara els tècnics fan un estret seguiment de la parella que freqüenta una zona costanera de la Vall. Asseguren que aquesta parella és relativament nova i no saben encara si tenen cap niu per dur endavant en la temporada de cria d’enguany.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.