Setmanari d'informació local - 138 anys

«El 2022 no serà l’any de la recuperació»

Lluís Rullan Oliver (Sóller, 1978) és el president de l’Associació Hotelera de Sóller i Serra de Tramuntana des de fa tres anys, després d’haver-ne presidit 5 en una primera etapa. Entre les seves aficions es troba viatjar i practicar qualsevol tipus d’esport, però sobretot el bàsquet, tenis i el busseig.

-Com es presenta la nova temporada?
-Tenint en compte que la temporada passada va ser millor del que s’esperava, les previsions són bones, però l’any de la recuperació no serà el 2022. Sobretot pel fet que les reserves de moment són de l’abril cap endavant, per la qual cosa els dos primers mesos de la temporada que per a nosaltres eren els mesos forts (febrer-març), de moment està molt aturat.

-Retardarà aquest fet l’inici de la temporada?
-Molts hotels estan pensant retardar les seves obertures, manco l’Hotel Es Port que obri avui i Los Geranios que ha confirmat per dia 11 de febrer i el Marina en principi també. Però la resta espera ja a mitjans del mes de març.

-Estau igual que fa dos anys?
-Encara no sabem molt bé com anirà la temporada, perquè la situació continua essent d’incertesa com els darrers dos anys, però ara ja estam avesats a fer feina així i ens hem adaptat. Tot i això, les previsions són bones i s’espera que sigui un any relativament normal a partir del mes d’abril o maig.

-Es mantenen els ERTES?
-No. De moment s’està mirant a veure què es farà amb aquest tema. Però aquí a Balears la situació és diferent perquè els treballadors del sector són fixos discontinus han de treballar obligatòriament uns mesos. A Sóller, com que la temporada normalment sol ser llarga, no tenim habitualment molts problemes respecte d’aquesta qüestió, sempre i quan l’obertura no es retardi més enllà del mes d’abril.

-L’Associació Hotelera està en vies d’expansió?
-Ara mateix inclou els municipis de Sóller, Fornalutx, Deià, Alaró i Puigpunyent i estam en vies d’incloure algun soci de Banyalbufar, perquè agafam el que queda entre Pollença i Andratx i per afinitat incloem part de la Serra de Tramuntana.

-Després d’alguns problemes la temporada passada, heu sol·licitat més llicències de taxi estacionals?
-Sí. Després que alguns clients haguessin perdut el vol per culpa que el taxi no hagués arribat a temps o ni tan sols hagués anat a cercar-los, hem tengut algunes reunions amb el regidor de Governació, Carlos Darder, i estan mirant de posar algunes llicències estacionals. El que no té sentit és posar més taxis durant l’any, però de les 19 anuals, en vam demanar 5 de temporals en contra de les 2 que ens proposaven. El que demanam és que de juny a setembre, és a dir, la temporada alta, almanco tots els taxis fessin dos torns. En aquests moments la Vila estudia posar-ho a la normativa municipal perquè s’ha compromès a què estigui operatiu ja aquest estiu.

-Quines inversions haureu de fer per adaptar-vos a la nova llei turística?
-Pensam que és un «brindis al sol», perquè està pensat sobretot per als hotels molts grans i amb dos anys serà difícil tenir-ho tot canviat. No és el cas de Sóller. Els nostres hotels. per exemple els considerats rurals o agroturismes, tenen un mobiliari d’acord amb l’entorn.

-Sí s’aprovàs la llei què suposaria?
-Si ara mateix la normativa tiràs endavant, estaríem obligats a canviar el gasoil per un altre tipus d’energia. No podem posar plaques solars als hotels de dins Sóller perquè està prohibit, per exemple, ni gas perquè no hi ha gas ciutat. L’economia circular aquí ja la complim.

-Quins objectius té l’Associació Hotelera?
-Tenim pendent una reunió amb el Consell per la neteja dels camins, sobretot perquè ens permet allargar la temporada i la zona de Sóller consideram que ha quedat molt descuidada. Seguim amb la tasca de promoció de Sóller com a destí diferenciat. Per això farem Press trips, volem reprendre algun format semblant a les Jornades de Senderisme i continuar amb la difusió al mercat alemany, anglès i recuperar el mercat escandinau. Això sense perdre el nacional. A més, intentam fer feina conjuntament amb l’administració pública per mirar pel petit detall: no fan falta grans projectes sinó que Sóller estigui net, cuidat i senyalitzat. Per exemple amb la regidoria de Promoció Econòmica feim feina en aquest sentit.

-Trobau que manca oferta complementària a Sóller?
-Sí. És un sector que s’ha de millorar. Quan els turistes venen aquí en temporada baixa ho troben tot tancat i si plou no tenen molta cosa a fer. Molts museus tenen tancat i pels infants no hi ha res. Tenir una Oficina d’Informació amb condicions, fer material per conèixer l’entorn o invertir en un tècnic en turisme és necessari.

-Heu defensat l’oferta cultural del municipi, en vàries ocasions.
-Sí. De fet demanam que acabin el Defensora perquè seria important per impulsar el turisme de congressos, no de moltes persones però sí reunions i trobades de 50 assistents. Per posar un exemple, fa anys que col·laboram amb el Festival de Música clàssica del Port de Sóller.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.