Setmanari d'informació local - 138 anys

El cost d’aturar Muleta II, el més gran de la història urbanística

El Govern recorrerà la decisió judicial que el condemna a pagar 63,5 milions d’euros a la societat de Mathias Kuhn. Amb els interessos, la xifra és de més de 91 milions d’euros

47821

El Govern presentarà un recurs contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) que el condemna a indemnitzar amb 63,5 milions -més els interessos de demora des de maig de 2009, una suma que arriba als 91,5 milions- a l’empresari Matthias Kühn per impedir-li desenvolupar la urbanització de Muleta II. La consellera de Presidència, Mercedes Garrido, ha confirmat que es presentarà un recurs de reposició contra aquesta decisió i ha defensat el model territorial del Govern «progressista i d’esquerra», davant de l’«urbanisme a la carta» del Partit Popular.


La consellera responsabilitza al PP de que s’hagi arribat a dictar aquesta milionària xifra, que serà la més gran de les indemnitzacions urbanístiques que s’han hagut de pagar a Balears per protegir el territori i el paisatge. Garrido recorda que la indemnització és conseqüència del pacte entre el promotor i el Govern durant el mandat de José Ramón Bauzá, i ha assegurat que aquest Govern segueix apostant per la protecció del territori. En contraposició, el portaveu del PP al Parlament, Antoni Costa, va assenyalar el Govern de Francesc Antich i després el d’Armengol com a responsables que ara s’hagi de pagar aquesta important indemnització per desclassificar uns terrenys «que eren urbans».
La notícia saltava a principis d’aquesta setmana en fer-se pública la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJB) en la que condemna el Govern a indemnitzar amb 63.533.374 euros, més 28 milions d’euros més en concepte d’interessos, a l’entitat Birdie Son Vida. El TSJB condemna el Govern per incomplir un acord que reconeixia la qualificació de sòl urbà dels terrenys de Muleta. Aquest incompliment va impedir al promotor l’aprofitament urbanístic de 33.959 metres quadrats.

Litigi
Es tracta d’un nou episodi de llarg enfrontament judicial entre la societat del promotor Matthias Kühn i el Govern a conseqüència de la protecció d’aquests terrenys. Tot i que el propietari intentava reactivar la urbanització des de l’any 1999, ja que estava prevista al Pla General de 1981, el litigi judicial no es va iniciar fins l’any 2010, després que el 2008 el Govern desclassifiqués aquest sòl urbà i el protegís. Va ser llavors quan Birdie Son Vida SL ho va interposar per la «desestimació presumpta de la reclamació de responsabilitat patrimonial» a conseqüència de l’aprovació d’aquella Llei que protegia Muleta. Mitjançant aquesta llei el Govern va desclassificar la urbanització, que va passar a ser sòl rústic protegit. Matthias Kuhn va reclamar al Govern més de 100 milions d’euros en concepte d’indemnització.


Tot i això, durant la tramitació del recurs va entrar en vigor un decret que facultava el retorn dels terrenys a urbans, reforçat per una altra llei aprovada el juny de 2012. D’acord amb aquesta última normativa, els pèrits judicials van assenyalar que els terrenys complien amb tots els requisits per ser novament urbans per la qual cosa, el juliol de 2013, Birdie Son Vida i el Govern van comunicar a la sala del Contenciós del TSJIB haver arribat a un acord transaccional en quedar el plet sense objecte. L’Ajuntament de Sóller havia de tornar a requalificar com a urbans els solars, però no ho va fer en entendre que l’acord entre el promotor i el Govern era aliè a la seva competència urbanística.


El 2016, el Govern va suspendre la seva requalificació com a sòl urbà i el 2017 els terrenys van tornar a ser rústics. El Tribunal explica que el Decret del Govern del 2016 que va suspendre la llei que facultava el reconeixement de sòl urbà, va suposar un incompliment de l’acord transaccional i dictamina que Birdie Son Vida té dret a ser indemnitzada.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.