Setmanari d'informació local - 138 anys

L’aigua de Son Puça per a reg també és salada

Si es descarta que la sal provingui de les síquies, s’haurà d’afegir una planta dessalinitzadora a la futura depuració terciària

SOLLER. DEPURADORAS. Abaqua realiza pruebas con una bacteria para intentar que la depuradora no huela mal. Imagen de archivo de uno de los tanques de Son Puça con agua y sólidos en tratamiento. | Lluc Garcia

Nou problema afegit a l’aigua procedent de la depuradora i que ABAQUA proporcionava als regants fins que aquests van suspendre la captació per problemes de contaminació fecal. TRAGSA, l’empresa que actualment realitza l’estudi tècnic per a la implantació de la depuració terciària a Sóller, ha detectat ara un elevat grau de salinitat a l’aigua destinada a reg procedent de la depuradora.

Es tracta d’un paràmetre que s’haurà de corregir, ja que la depuració terciària no inclou la dessalinització. Per aquest motiu s’han pres noves mostres procedents de diferents ramals que arriben de les fonts de l’Olla i de l’Ullet per determinar si la quantitat de sal que hi ha a líquid només és a l’aigua ja depurada, o, per altra banda, prové de les mateixes fonts.

En el cas que l’excés de sal procedent de les síquies del Sindicat de Reg sigui l’apropiada, «i podem descartar que contengui un alt grau de salinitat, a la depuració terciària s’haurà d’afegir una dessalinitzadora que la tracti per fer-la apta per al reg», explicà el regidor d’Agricultura, Sebastià Aguiló.

El motiu que ha dut a fer noves analítiques de l’aigua es remunta a l’encomana que va fer l’Ajuntament després que alguns regants rebessin aigua amb contingut fecal. De les analítiques inicials es detectà un elevat grau d’Escherichia coli, un dels microorganismes presents a les aigües fecals. Segons Aguilò però, «als tècnics també els va sorprendre l’alt nivell de salinitat que contenia l’aigua que sortia de la depuradora per això es feren noves analítiques».

L’aigua que es va examinar en aquell moment provenia de les síquies del gorg d’en Bessó on hi conflueixen diverses fonts. Després d’aquesta dada, l’empresa Tragsa ha fet unes noves analítiques i s’han agafat diferents mostres dels ramals procedents de sa font de l’Olla i de l’Ullet amb l’objectiu de descartar que la gran salinitat que conté el líquid provingui de les mateixes fonts. Ja al seu moment, l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental (ABAQUA) avisà que l’Ajuntament hauria d’analitzar també l’aigua de la xarxa que envia a la depuradora, ja que generalment quan arriba a l’estació de depuració ja conté elevats nivells de sal.

Aguiló admet que això és possible, perquè a través de la xarxa de desguàs també poden arribar residus químics provinents de detergents, piscines o salmorres industrials, entre d’altres. Però recorda que «la sal no és cap problema quan l’aigua depurada s’envia a mar, però per regar és totalment inservible». Tot i que ni l’Ajuntament ni els regants tenen els darrers resultats d’aquestes analítiques, «és important saber si l’aigua té un elevat grau de salinitat, per descartar mals majors als agricultors», digué Aguiló.

Segons el regidor, tots aquests estudis previs «són necessaris per dotar del millor sistema de tractament terciari les aigües residuals, ja que els regants estan preocupats» i s’ha mostrat «satisfet» amb l’estudi i controls que fa TRAGSA per implantar la nova depuració.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.