Setmanari d'informació local - 138 anys

«Esta essent l’hivern més sec des del 1975»

El geògraf Albert Darder (Sóller, 1988) és, des de ben petit, un gran apassionat de la neu, motiu pel qual es va aficionar a la meteorologia. Passa la majoria del seu temps lliure a la natura, sobretot a la muntanya, i també observant la meteorologia sollerica. En aquesta entrevista, Darder detalla els detalls i les peculiaritats del clima solleric i també com viu el seu passatemps.

-Quan i com va començar la vostra afició per la meteorologia?
-Des de ben petit record el meu interès pel clima i en concret, per les nevades. De fet, va ser amb la gran nevada del 1999, que arribà al poble, quan es va arrelar aquesta afició. Es pot dir que fa 20 anys que perseguesc les nevades.

-Amb què es basen les vostres prediccions?
-Amb els models numèrics que estan penjats a Internet i també amb les dades que obtenc de les estacions meteorològiques de la Serra de Tramuntana. Però cal destacar que s’ha de tenir ‘ull clínic’ amb el clima de Sóller, perquè sovint els models d’internet no tenen en compte la idiosincràsia del nostre municipi. Amb el temps i l’experiència aprens a tenir-ho en compte a l’hora de fer prediccions.

-Heu aconseguit que més de 3.600 seguidors a Facebook us llegeixin diàriament. Com us fa sentir?
-Em provoca molt de respecte, però un respecte positiu. Tenir aquesta xarxa, que ha crescut de manera progressiva amb els anys, em motiva a seguir i sobretot a millorar. Estic molt agraït amb tota la gent que em dona suport.

-Col·laborau amb qualque entitat?
-Sí. Envii dades de les meves estacions a l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i també als mitjans de comunicació autonòmics i locals.

-Què destacaríeu de la meteorologia sollerica d’aquest hivern?
-Està essent l’hivern més sec d’ençà de l’any 1975. De fet, des del desembre que enllaçam anticicló rere anticicló.

-Però el novembre va batre rècords de pluja, no?
-Sí, però no fou el rècord absolut, ja que fou l’octubre del 1959 el mes en què més va ploure amb un total de 680 litres per metre quadrat. Tot i això, és cert que si aquest novembre no haguessin caigut els 480 litres que han plogut, estaríem molt pitjor quant a reserves hídriques. La sort és que estam a l’hivern i els nivells d’evaporació són molt menors que a l’estiu.

-Heu comentat en certes ocasions la vostra indignació quant a la manca de nevades. Ens ho podeu explicar?
-Els darrers quatre hiverns han estat els pitjors que es recorden quant a nevades, ja que el febrer és ‘el mes de la neu’ i fa des del 2018 que durant aquest mes no cau ni un floc. És més, duim camí que aquest febrer tampoc nevarà.

-La setmana passada es varen complir 10 anys de la històrica nevada que tenyí Sóller de blanc. Tornarem a veure imatges semblants?
-Jo crec que sí, però no sabem quan. Val a dir que el clima funciona per cicles i ara està més boig que mai.

-Quina és l’evolució del temps a Sóller en els darrers 30 anys?
-A Sóller les temperatures han pujat un grau centígrad i ara la mitjana és de 17 graus. A més, ha canviat la manera de ploure, ara hi ha més pluges torrencials. Tots aquests canvis, que s’han esdevingut molt ràpidament, es deuen, entre altres coses, a l’augment de la temperatura de la mar per mor del canvi climàtic.

-Com definiríeu el clima de Sóller?
-Es tracta d’un clima molt irregular i mediterrani amb matisos de muntanya. Tenim una mitjana de 800 litres de pluja a l’any.

-És diferent del dels altres municipis de Mallorca?
-Sí. Basta veure la diferència de clima quan atravessam el túnel de Sóller. Sempre sol ser diferent el temps a Sóller que als altres indrets. Jo sempre dic que Sóller és una illa dins una illa.

-A què es deu aquesta diferència de clima?
-Sobretot al fet que estam ‘enclotats’ dins la Serra de Tramuntana i això provoca més pluges i també un augment considerable de la humitat.

-Explicau-nos alguna anècdota relacionada amb la meteorologia.
-Bé en tenc una de bastant graciosa... Quan va fer la nevada al febrer de l’any 2012, que arribà fins al poble, jo estava d’exàmens finals a la carrera. Idò només diré que aquell mes no em vaig presentar a gairebé cap examen perquè em vaig passar tot el temps a la neu pendent de la meteorologia. Vaig acabar la llicenciatura mig any més tard del previst, però va valer la pena perquè aquest fet només ocorre cada 20 anys, mentre que els exàmens tenen recuperació (diu rient).

-Teniu algun projecte a mitjan o curt termini?
-Sí, a finals d’enguany tenc previst editar un llibre sobre la història de la neu a Sóller. A mi m’encanta la neu i estic molt content d’haver arrancat aquest projecte.

-Teniu ja data de presentació fixada?
-No, encara no. Esper que pugui ser devers l’octubre o el novembre d’enguany.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.