Setmanari d'informació local - 138 anys

L’edifici del mercat muncipal s’inaugurà fa 70 anys

Des de fa 70 anys els comerciants que tenen un negoci dins el mercat municipal atenen els seus clients amb l’objectiu d’oferir un producte de qualitat i de proximitat. No debades i com en tantes ocasions, aconseguir un edifici municipal per traslladar-hi els llocs de venda de mercaderies fresques no va ser un camí fàcil.

El projecte de la construcció d’un mercat municipal començà l’any 1936 quan l’Ajuntament encomanà el projecte a l’arquitecte Guillem Forteza Pinya a la parcel·la on estaven ubicades les cases de Can Cardell, per esbucar-les i alçar un nou edifici. Just un any més tard s’iniciaren els treballs, que s’aturaren l’any 1939. Des d’aquest any i fins a finals del 1943 les obres es van reprendre i aturar en diverses ocasions, la majoria de vegades s’interromperen per la manca de fons per dur endavant el projecte.

Aquest fet es reproduí en diverses ocasions. Després d’un canvi d’arquitecte i de modificar el projecte original perquè quedàs com l’actual edifici, Francesc Cerdó Rosiñol no pogué impedir que els treballs estassin aturats dos anys més. Tot i la represa dels treballs l’any 1947, l’obra anava molt lenta i amb diverses interrupcions fins que l’Ajuntament inaugurà les noves instal·lacions dia 1 de febrer de 1952.

Una altra reforma que transformà l’espai que envolta el mercat fou la creació de la plaça. Després de cobrir el tram de torrent que travessa el carrer de Cristòfol Colom i que uní amb el carrer Romaguera, es creà un espai a l’exterior sorgint una nova plaça. Després d’això, l’edifici patí contínues reformes: una per renovar la coberta (1968); la reforma dels banys (1974); la remodelació de l’espai interior, a la sala gran tal com el coneixem avui data del 1990.

L’Associació

Mentestrant, l’any 1988 es fundà l’Associació de Comerciants del Mercat, «la més antiga de Sóller», comenta l’actual president, Francesc Martínez. Ell agafà l’actual trast de venda de fruita l’any 2010, després de comprar la concessió a l’antiga propietària. Aquest fet el fa un dels darrers venedors que arribaren al mercat.

No obstant, la majoria de negocis ubicats al mercat són regentats per famílies que ja duen entre tres i quatre generacions dins el mercat municipal i que esperen continuar tot i la incertesa. Primer, perquè encara estan a l’espera d’una nova subhasta per mantenir els llocs. Segon, després que l’Ajuntament perdés la subvenció per reformar el mercat, no saben què passarà amb la reforma de l’edifici.

Podeu llegir la resta del reportatge a l'edició en paper.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.