Setmanari d'informació local - 138 anys

El rebut de la llum de la Vila es dispara fins als 90.000 euros

La despesa en corrent es duplica respecte de fa dos anys, abans de la pandèmia

La factura de la llum augmenta de manera exponencial des de fa mesos. | Aina Borràs

L’augment del cost de la llum també afecta l’Ajuntament. De fet el Consistori paga el doble que fa dos anys per la factura de la llum. Mentre abans de la pandèmia els rebuts arribaven a una mitjana de 40.000 euros, el cost actual del rebut de la il·luminació pública apuja a 90.000 euros, quantitat que dobla el cost de l’any 2020.
D’aquest import se’n desprenen les despeses de l’enllumenat de carrers, places i parcs de titularitat pública, però també de les instal·lacions esportives, aparcaments i edificis públics i de les escoles públiques. No debades, els diferents Consistoris han fet un esforç per reduir el consum d’electricitat. L’anterior legislatura es va canviar la quasi totalitat de l’enllumenat dels carrers canviant les faroles i passant a bombetes LED. També, durant aquesta legislatura s’han fet diverses actuacions a les instal·lacions de Son Angelats i a l’edifici de l’Ajuntament, canviant el sistema d’enllumenat i climatització per reduir el consum elèctric.

Subvenció
DeDe fet, l’Ajuntament continua preparant projectes per presentar una sol·licitud al Programa d’Impuls per a la Rehabilitació d’Edificis Públics (PIREP), el qual va dirigida a les localitats que vulguin reduir en un 30% el consum d’energia. Dins aquest projecte es treballa per instal·lar plaques solars damunt el pavelló d’Es Puig. A més, es vol canviar la il·luminació existent per una de nova amb l’objectiu de reduir el consum elèctric. Per finalitzar, el pla descriu augmentar l’obertura de finestres i així disminuir l’ús de llum artificial.
L’increment desorbitat del preu de la llum al que també ha de fer front l’Ajuntament afectarà les arques públiques en tant que la despesa fixa per aquest concepte ha augmentat a gairebé 600.000 euros front a la meitat que hi havia previst al pressupost de 2020.

Pressupost
A pesar de tots els esforços que es fa des del Consistori per estalviar en el consum elèctric, l’augment d’aquesta despesa obligarà a modificar el nou pressupost. Per una banda, s’haurà de tenir en compte la despesa el llum. Per altra banda, s’ha d’afegir l’augment de quasi 600.000 euros que es pagaran en concepte de la carrera professional als treballadors públics. Finalment, i encara està per determinar, s’ha d’afegir el cost de la gestió de l’Agència Tributària en la recaptació dels tributs municipals. Tenint en compte aquestes dades, el capítol destinat a despesa s’incrementa amb més d’un milió d’euros respecte del pressupost d’abans de la pandèmia.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.