Setmanari d'informació local - 138 anys

La modificació del reglament no permet escopetes pel Firó

SOLLER - FIESTAS POPULARES - CELEBRACION DEL FIRO DE SOLLER . BATALLA ENTRE MOROS Y CRISTIANOS. | PERE BOTA

L’Ajuntament de Sóller continua tramitant contra rellotge tots els permisos necessaris per poder celebrar enguany el primer Firó postpandèmia en què, després d’una modificació del Reglament d’Armes, ja no s’hi podran utilitzar escopetes. El fet és que el 2020 es va modificar la normativa que regula l’ús de les armes i es va prohibir que les escopetes s’emprassin a les celebracions festives.

Molts de pagesos feien ús d’aquesta arma el dia del Firó i enguany, quasi 30 participants ja han sol·licitat a l’Ajuntament l’habitual permís per usar-la. Davant aquesta situació l’Ajuntament ha demanat a Delegació de Govern permís per poder-les dur. Tot i això, la regidora de Festes, Mar Castanyer, es mostra escèptica al fet que l’administració doni aquest permís i ja ha avisat als sol·licitants que probablement no en podran fer ús. Així, enguany serà el primer Firó sense escopetes i en què només s’empraran trabucs i espingardes.

Pólvora

Un tema també important a l’hora d’organitzar el Firó és l’abastiment de la pólvora necessària que enguany no està garantit. Aquest és un tema que preocupa ara als organitzadors que no saben si amb els quasi dos mesos que queden podran aconseguir els 40 quilograms d’explosius que necessiten, ja que ara en tenen únicament 6. Val a dir que aquest material arriba a Mallorca amb ‘comptagotes’ per la seva perillositat i s’ha d’encomanar amb uns mesos d’antelació pel fet que arriba en tandes.

L’Ajuntament encomana habitualment la pólvora al mes d’octubre per poder-la tenir al mes de maig, però enguany amb la incertesa de si hi hauria Firó degut a la mala situació pandèmica, no es va encomanar. Davant aquesta situació, l’Ajuntament ha delegat als dos col·lectius afectats (moros i pagesos) la tasca d’abastir-se de pólvora suficient i, per tant, aquests treballen ara amb celeritat per organitzar la principal festa del municipi amb les millors condicions posssibles.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.