Setmanari d'informació local - 138 anys

Llum verda a les plaques solars damunt teulada

El Govern aprova un Decret Llei que regularà a tots els municipis la instal·lació de panells fotovoltaics a tot tipus de coberta en sòl urbà

Els sollerics que tenguin un habitatge a sòl urbà podran instal·lar plaques solars damunt cobertes inclinades. | A.B.

El Govern Balear aprovà dimecres un Decret Llei que regularà a tots els municipis de la Comunitat Autònoma la instal·lació de plaques solars damunt teulades, cobertes i aparcaments en sòl urbà. Aquesta norma afectarà Sóller de ple, perquè permetrà instal·lar panells fotovoltaics damunt les teulades inclinades en sòl urbà, fet que fins ara estava prohibit per la normativa municipal.


Tot i això, en el cas dels entorns que comptin amb figures de protecció patrimonial o paisatgística, com és Sóller, s’hauran de respectar criteris estètics. Les normes estètiques les recollirà el Consell Insular en una guia que ha d’aprovar en el termini de sis mesos. Així, encara no estan clares quines seran les limitacions que posarà el Consell als municipis protegits.


El que sí que estableix la nova norma del Govern és que «tothom té dret a produir la seva pròpia electricitat a partir de fonts renovables i a consumir-la» deixant la porta oberta a suavitzar les limitacions d’aquestes instal·lacions en el sòl urbà dels municipis, incloent-hi Sóller.


Aquest Decret Llei preval jurídicament tota normativa municipal, fins i tot, el Pla General d’Obres i Urbanisme (PGOU) el qual no fa referència a la instal·lació de panells fotovoltaics deixant fins ara una espècie de buit legal respecte a aquest tema. Precisament per regularitzar la situació, l’Ajuntament ha estat fent feina en els darrers mesos per facilitar la instal·lació de plaques solars mitjançant una ordenança que suavitzaria les limitacions de l’actual normativa municipal.


En aquest sentit, tot sembla apuntar que no serà necessari que l’Ajuntament reguli el tema, ja que el Decret Llei exposa que «no es poden aplicar prohibicions de caràcter general per l’entorn on s’ubiquen». Aquesta tasca, com s’ha explicat anteriorment, serà previsiblement competència del Consell i no dels Ajuntaments. La nova legislació no solucionarà del tot la manca de facilitats que hi ha a Sóller per accedir a l’autoconsum, ja que contempla exclusivament les instal·lacions en sòl urbà. La normativa, per tant, no parla de les instal·lacions en sòl rústic que a Sóller inclou, entre d’altres, la zona anomenada horts i tarongers on hi ha una bona quantitat d’habitatges.


Per la seva part, el regidor d’Obres i Urbanisme, Jaume Bestard, s’ha mostrat content davant la iniciativa del Govern, tot i que detalla que està «pendent» que es resolgui el dubte de quines seran les limitacions paisatgístiques i patrimonials que afectaran Sóller. Els serveis jurídics i els tècnics d’urbanisme de l’Ajuntament treballaran ara amb aquest document, ja que les sol·licituds per fer les instal·lacions els arriben a ells qui després donen el permís pertinent.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.