Setmanari d'informació local - 138 anys

Agricultura destinarà 2 milions d’euros a la depuració terciària

L’Ajuntament haurà de cercar i pagar els terrenys on instal·lar el dipòsit d’aigua per a reg

La planta de depuració terciària s’implantàrà fora de l’EDAR de Son Puça. | Lluc Garcia

La Conselleria d’Agricultura destinarà 2 milions d’euros per construir un sistema de depuració terciària a Sóller. Després de varis estudis realitzats per part de la Conselleria, els tècnics han constatat l’alt grau de salinitat que té l’aigua depurada que arriba als regants, per aquest motiu la implantació d’aquest sistema necessitarà d’una invesió major a l’esperada. D’aquesta inversió milionària, Agricultura destinarà els diners a la construcció i instal·lació de la maquinària necessària per oferir aigua apta per a reg. Aquesta és la conclusió a la qual arribaren Conselleria i Ajuntament en una reunió mantinguda dilluns on es presentà l’estudi encomanat al mes de desembre.


Segons es desprèn de l’estudi de viabilitat elaborat per Tragsa, el màxim de salinitat en aigua que permet la llei és de 3 milisiemens/centímetres, mentre que a l’analítica feta a Sóller l’aigua arribà a 3,29 ms/cm al mes d’agost i a 3,13 ms/cm al mes de desembre. Així, l’avantprojecte indica que com que l’aigua residual de la depuradora encara surt salada, és necessari instal·lar un dipòsit gros que doni cabuda entre 25.000 tonelades i 67.000 tonelades d’aigua que mitjançant diferents processos davallaria els nivells de sal al líquid que surt de la depuradora. Aquesta aigua, a través del tractament terciari seria finalment l’usada pels regants.


Per la seva banda, l’Ajuntament haurà de comprar o llogar els terrenys on ubicar el tractament terciari. Per continuar avançant amb aquest tema, el proper dissabte el regidor d’Agricultura, Sebastià Aguiló es reunirà amb un propietari d’uns terrenys situats prop de l’EDAR de Son Puça amb la finalitat de valorar si l’espai és adequat per col·locar una planta de depuració terciària «i si la propietat està disposada a deixar-la per ús de l’Ajuntament», explicà el regidor.


La propera passa serà «traslladar a la Conselleria d’Agricultura els terrenys de que disposam per valorar si són aptes», digué Aguiló.
El regidor confia posar en marxa aquest projecte abans d’acabar la legislatura, «perquè tenim els diners i la predisposició de la Conselleria d’Agricultura és plena». Aguiló també espera que, fins i tot durant l’hivern «es podria emmagatzemar l’aigua en un altre contenidor».

Investigació
Per altra banda, Aguiló explicà que a part de l’aigua que afecta als regants, «en algun moment haurem d’explorar la procedència de l’aigua salada que arriba a la depuradora», procedent de la xarxa municipal»perquè comença a ser un problema greu». És un fet que la quantitat de sal en aigua ha augmentat amb la proliferació de piscines que es regulen amb aquest component, l’ús en rentavaixelles i per altres usos i que ha provocat en diverses ocasions que els regants hagin interromput el reg dels seus horts.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.