Setmanari d'informació local - 138 anys

El Consell ha tomat a Sóller 12 obres il·legals en els darrers 5 anys

FORNALUTX. ORDENACION DEL TERRITORIO. Demolición de dos 'bungallows'. La Agència de Defensa del Territori ha ordenado la demolición de dos bungallows sin licencia en zona ANEI. | Lluc Garcia

El Consell de Mallorca ha executat un total de 12 demolicions de construccions il·legals en sòl rústic de Sóller d’ençà de l’any 2017. D’aquestes, quatre s’enderrocaren durant el 2021 tal com indiquen les darreres dades presentades per l’Agència de Defensa del Territori (ADT) que situen Sóller com el tercer municipi de la Serra de Tramuntana amb més demolicions, després de Pollença (22) i Andratx (18).

Pel que fa als pobles veïns, a Deià se n’ha demolit una mentre que a Fornalutx, cap fet que situa ambdós municipis a la cua de la llista de les demolicions als pobles de Mallorca, durant el passat any. L’activitat de l’ADT en el 2021 ha provocat 137 demolicions de construccions il·legals en sòl rústic, el nombre més gran anual de demolicions executades fins ara. L’anterior xifra més elevada va ser l’any 2019 que varen ser 124.

Els municipis que lideren la llista de demolicions són Algaida, Marratxí i Felanitx. Cal remarcar que les competències sancionadores transferides per l’Ajuntament de Sóller a l’ADT es limiten únicament al sòl rústic regulat per la Llei d’Espais Naturals (ARIP i ANEI).

Sancions

A banda de les dades de demolicions, destaquen també les xifres de les sancions que l’ADT va publicar per darrera vegada l’any 2020 en la seva memòria anual. A Sóller es varen dur a terme 8 inspeccions, de les quals 5 varen acabar en sancions que sumaren un import total de 158.756,61 euros. Aquestes xifres contrasten amb les de Fornalutx, on en tot el 2021 no es va fer cap inspecció i, en conseqüència, tampoc no es va imposar cap sanció econòmica. De Deià, no hi ha dades, ja que el municipi encara no ha signat el conveni amb l’ADT.

En la seva memòria 2020, l’ADT destaca «l’espectacular increment» del nombre de denúncies rebudes per l’Agència (191) la xifra més alta mai registrada, amb molta diferència en relació als anys en què fins ara se n’havien presentat més (85 denúncies particulars en el 2018 i 70 en el 2019). De fet, des del Consell consideren que «aquest increment denota una important passa endavant de la ciutadania a l’hora de denunciar il·legalitats urbanístiques en el sòl rústic de l’illa».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.