Setmanari d'informació local - 138 anys

El Joventut Mariana, el club amb més antiguitat de Balears

L’aniversari de l’entitat sollerica coincideix amb la celebració del 90 aniversari del primer partit jugat al camp den Maiol

Celebració del títol de campiones de Balears i l’ascens a 1ªB l’any 1998 del Joventut Mariana sènior.

El bàsquet està de celebració. De fet poques entitats esportives poden presumir de ser la més antiga de Balears que continua encara en actiu. És el cas del club Joventut Mariana, que durant aquesta temporada celebra el seu 80 aniversari. Coincidint amb aquest aniversari, Sóller es convertirà durant uns dies en el centre d’aquest esport, ja que al mes de maig farà 90 anys que es va jugar el primer partit de bàsquet.


Amb motiu de les festes de maig d’aquell any, l’any 1932 es va jugar a Sóller el primer partit de bàsquet de Balears. Aquest esdeveniment va ser iniciativa dels germans Pere i Joan Reynés. Ambdós germans aconseguiren que aquest esport tingués continuïtat a la localitat gràcies a la creació d’una secció de bàsquet dins la Sociedad Deportiva Sollerense. Gràcies també al suport del príncep egipci Salah-El-Din-Fouad se seguiren organitzant partits i competicions.


Una dècada més tard, en el sí de la Congregació Mariana, es va fundar un equip de bàsquet de tipus amateur. El fet d’estar lligat a la Congregació, va fer que els encarregats de la direcció esportiva recaigués en els pares Missioners dels Sagrats Cors, en concret el P. Miquel Estrany, el P. Bartomeu Barceló i el P. Ramon Fortuny. Durant aquesta època els esportistes entrenaven al teatre Victoria, malgrat en altres ocasions també van utilitzar les pistes del Convent, ja que havien sorgit problemes per poder entrenar al Camp d’en Maiol. La nova instal·lació fou inaugurada dia 15 de novembre amb un partit entre aquest equip i el de bàsquet del C.D. Sóller.


Després d’uns incidents en un partit front l’Hispania, el Joventut va retirar l’any 1946 el seu únic equip del campionat de Primera Categoria, la qual cosa provocà que els 5 anys posteriors no tingués cap activitat federada fins la temporada 1952-1953, quan es va crear l’equip juvenil San Luís. La temporada següent, l’equip juvenil es va proclamar campió de Mallorca de la seva categoria amb el dret de jugar el campionat d’Espanya, si bé va haver de renunciar ja que el torneig coincidia amb els exàmens de rèvalida, als quals hi havia d’acudir bona part dels integrants de l’equip.

Joventut Mariana
Va ser durant la temporada 1954-55 quan l’equip canvià de nom. Primer es va anomenar Juvenil Mariana, i posterioment passaria a ser Juventud Mariana. Aquella temporada l’equip es tornà a proclamar campió de Mallorca i en aquesta ocasió sí que disputà el campionat d’Espanya, arribant als quarts de final.
Cap a la dècada dels anys seixanta del segle XX, l’equip fou un dels més important de l’Illa. A més, s’incorporaren els primers jugadors americans a l’equip. Aquests provenien de la base militar del Puig Major, la qual cosa suposà un salt de qualitat per a l’equip, fet que va implicar que fos el millor equip balear. Malgrat això, la retirada de diversos jugadors clau i una manca de recursos varen fer que s’anunciàs la dissolució del club l’any 1965.


Una dècada més tard, el club es reactivà novament i es formà el primer equip femení, el qual va tenir continuïtat en competicions federades fins a la temporada 1976-1977. Pel que fa als equips masculins cal destacar el subcampionat de Mallorca la temporada 1972-1973 i els campionats de Mallorca i Balears l’any 1978. Això va suposar pujar a la Tercera Divisió Nacional. Si bé no es va poder concretar l’ascens per qüestions econòmiques.


A finals dels anys setanta, el professor d’educació física Marcel·lí Got va posar en marxa els Jocs Esportius Municipals que foren el germen de l’equip femení que es va formar en la temporada 1980-1981 i que donaria moltes alegries al bàsquet solleric entre els anys 80 i 90, com per exemple l’ascens de l’equip femení del Joventut Mariana a la Primera Divisió Femenina, després de guanyar el campionat de Balears de la Segona Divisió Femenina. Els èxits continuaren i sobretot la dècada compresa entre els anys 2002 i 2012, en què el Joventut Mariana comptava amb un equip a Primera Divisió masculina i un equip femení que pujà fins a la Lliga Femenina, l’èlit nacional. L’ascens s’aconseguí el 3 de maig de 2008 i hi va militar durant quatre temporades, fins que hi va haver de renunciar.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.