Setmanari d'informació local - 138 anys

Ports regularà els fondejos i sols hi cabran 45 vaixells

Medi Ambient dona llum verda a la creació d’un camp de boies ecològiques a la badia de Sóller

Cada estiu uns 100 vaixells fondegen al Port. | Irene Cabrer

La Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) aprovà ahir un informe tècnic favorable al Pla General de Ports de les Illes Balears que preveu, entre d’altres, la creació d’un camp de boies a la badia de Sóller. Des de Medi Ambient consideren positiva la reordenació de les zones on actualment hi ha fondejos incontrolats, com és el cas del Port on cada estiu s’hi arriben a concentrar de manera alegal més d’un centenar d’embarcacions.
No obstant això, l’informe puntualitza que aquesta reordenació no pot significar en cap cas un augment del número d’amarraments que actualment hi ha de manera no regulada. De fet, Medi Ambient no s’ha oposat a la creació del camp de boies de Sóller perquè el mateix Pla General de Ports IB ja preveu que aquest tengui una capacitat màxima de 45 embarcacions i una extensió de 98.208 metres quadrats, el que suposaria una capacitat de menys de la meitat dels vaixells que actualment fondegen sense vigilància al Port de Sóller. Amb tot, això significa que els ancoratges al Port seran regulats i vigilats per l’administració autonòmica Ports de les Illes Balears i, per tant, no es podrà fondejar cap vaixell fora del futur camp de boies.


El mateix informe també puntualitza que en el cas de Sóller, aquest camp de boies haurà de ser ecològic pel fet que hi ha praderies de Posidonia oceanica i primer s’hauran d’extreure del fons marí tots els morts alegals en què actualment s’hi anclen els vaixells. Allò que encara no s’ha definit per part de Ports IB és si aquesta darrera actuació l’haurà de fer la mateixa administració o si per contra haurà d’anar a càrrec dels particulars.
Des de Medi Ambient també exigeixen a Ports que a l’hora de concedir permisos per amarrar-se al futur camp de boies es prioritzin les embarcacions d’una eslora inferior als 8 metres, ja que són «els que menys contaminació produeixen» així com s’insta a l’administració que s’implementin sistemes de vigilància que facin acomplir la nova normativa. Precisament el Pla preveu que la majoria (19) de les boies vagin destinades a aquestes embarcacions, seguidament de les d’entre 8 i 12 metres d’eslora.
El futur camp de boies serà idò l’únic espai del Port on es podrà fondejar de manera legal deixant fora tota la superfície que hi ha davant la platja artificial, un espai on habitualment s’hi anclen algunes embarcacions de luxe durant els mesos d’estiu. De fet, els estudis inclosos dins el mateix Pla General corroboren que en aquest espai hi ha praderies de Posidonia oceanica.

Aparcament remolcs
El Pla General de Ports preveia també la creació d’un aparcament de remolcs al Port, concretament situat a la Platja de Can Generós devora la rampa de varada. Després de les al·legacions fetes pels veïnats, els hotelers i també l’Ajuntament, Ports IB ha eliminat aquesta actuació del seu pla deixant en l’aire on s’estacionaran aquests elements de transport.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.