Setmanari d'informació local - 138 anys

Un estudi sobre la protecció de les aigües balears exclou la reserva marina de s’Illeta

L’assaig proposa fins a 32 àrees on es podrien aplicar restriccions, però no parla de protegir aquesta zona de la costa de la Serra en considerar que hi ha espais on és més necessari

Un estudi científic sobre la protecció a les aigües de les Illes Balears exclou la reserva marina de s’Illeta en considerar que hi ha espais on és més important aplicar restriccions. El Bolletí de la Societat d’Història Natural de les Balears ha publicat recentment aquest assaig nomenat ‘Primera proposta d’àrees marines protegides a Balears’, obra d’Enric Ballesteros on es proposen fins a 32 àrees marines protegides.

L’autor proposa distintes figures de protecció seguint criteris biològics i geomorfològics. Tot i que és cert que la zona de s’Illeta, altament reivindicada per diversos sectors implicats, queda totalment fora de la proposta de Ballesteros, l’autor, en declaracions a aquest setmanari, explica que ha suggerit protegir Formentor i Sa Dragonera «que també formen part de la costa de Tramuntana i són més importants que la zona de davant Sóller», apunta.

L’assaig, realitzat segons el mateix autor «amb criteris unipersonals», recomana les àrees més susceptibles de preservar per aconseguir un 10% de les aigües balears protegides. De fet, Ballesteros admet que «protegiria encara més àrees» i afegeix que si es proposa la zona de s’Illeta «jo m’hi apunt». Enric Ballesteros és investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CSIC) i un reconegut expert en ecologia marina.

En contraposició s’hi troba un estudi científic que recolza la protecció. Amb el títol ‘Estudi previ per a la creació d’una reserva marina a Sóller’ dels autors Antoni Frau, Josep Coll i Antoni M. Grau feren la seva proposta a petició de la Direcció General de Pesca. A l’assaig es compararen els estudis biològics realitzats a altres reserves marines per tal de posar de manifest la conveniència d’aquesta figura de protecció a la zona.

En aquest sentit, es varen dur a terme 31 immersions on es varen prendre dades sobre les espècies, l’hàbitat, el paisatge, entre altres aspectes. A la discussió posen de manifest que els valors de biomassa i de captures per unitat d’esforç corresponents a Sóller són molt semblants als de les zones que suporten una alta pressió pesquera en situació de sobre explotació, i per això conclouen que és important recuperar, conservar i gestionar de forma sostenible els ecosistemes marins d’aquesta costa.

Precisament consideren que la millor forma de protegir-la és mitjançant la creació d’una reserva marina, una acció que fa ja 14 anys que els sectors implicats reivindiquen. Pescadors, veïnats, Club Nàutic, Ajuntament i Govern Balear arribaren a un consens i defensen la necessitat de la creació d’aquesta reserva que abraçaria unes 5.000 hectàrees marines entre s’Illeta (Sóller) i el Morro d'en Llobera (Escorca).

El fet és que les competències són del Ministeri de Medi Ambient, ja que afecta aigües exteriors. Així, la creació d’aquesta reserva continua pendent de la decisió de Madrid.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.