Setmanari d'informació local - 138 anys

Els projectes urbanístics es dupliquen superant les xifres prepandèmiques

El 2021 es varen certificar a Sóller 27 propostes per un valor de més de 12 milions d’euros

La construcció d’un habitatge unifamiliar al carrer de la Gran Via. | Andreu Vivas

Sóller tancà el 2021 amb més del doble de projectes per a la construcció d’habitatges respecte de l’any 2019 quan encara no havia arribat la pandèmia.Segons les darreres dades de l’Institut d’Estadística de les Illes Balears (IBESTAT), l’any 2021 el Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes (COAIB) certificà un total de 27 projectes, mentre que l’any 2019 només se’n visaren 11. Les xifres posen de manifest que el sector de la construcció a Sóller ha duplicat la seva activitat durant el 2021 pel que es pot considerar un dels sectors econòmics menys afectats per la crisi econòmica derivada de la pandèmia.


Així com ho reflecteix el darrer informe del COAIB dels 27 projectes visats a Sóller durant el 2021, 20 corresponen a construccions plurifamiliars, és a dir, a edificis de pisos, mentre que 7 són edificacions unifamiliars que es projectaren, la majoria (6) en sòl urbà.


No obstant això, cal destacar que el cost dels projectes urbanístics que s’han visat en el darrer any ha disminuït de manera considerable en comparació al del 2019. De fet el pressupost de tots els projectes enregistrats el 2019 (11) apujava a 8.131.254 euros, fet que suposa una mitjana de 740.000 euros per habitatge. Per contra, la mitjana del valor dels projectes certificats el 2021 és de 440.000 euros, ja que el total dels 27 projectes sumen un import total de 12.112.368,53 euros.


Cal destacar que l’any 2020 en què se certificaren 11 projectes, el cost mitjà apujà considerablement i arribà al milió d’euros per construcció. Aquestes xifres apunten que l’arribada de la pandèmia el 2020 no feu davallar el pressupost destinat a la construcció d’habitatges que, per contra, sí que ha disminuït un 56% en el darrer any. En consonància amb el cost econòmic de les construccions, també s’ha disminuït la superfície. Si l’any 2020 la superfície mitjana dels habitatges certificats era de 1.700 metres quadrats, en el darrer any fou sols de 674 metres quadrats.

Visats
La Llei Estatal dels Col·legis Professionals indica que aquests tenen l’obligació de certificar, mitjançant un visat, que un determinat projecte professional ha estat revisat i compleix una sèrie de requisits. En aquest cas, és el Col·legi Oficial d’Arquitectes qui visa els projectes relatius a la construcció d’habitatges. Així, els projectes que han estat certificats pel COAIB no són necessàriament obres executades, ja que l’Ajuntament els ha de concedir llavors la llicència urbanística pertinent.
En aquest sentit, no s’ha pogut determinar quin número de llicències s’ha expedit en els darrers anys, ja que el consistori solleric no té una base de dades accessible.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.