Setmanari d'informació local - 138 anys

«La cultura sempre és deficitària»

Dani Gallego Morales dirigeix des de fa uns mesos aquesta entitat cultural sollerica.

Daniel Gallego Morales (València, 1988) és el nou gerent de la Fundació Museu de Ciències Naturals-Jardí Botànic de Sóller. Li agrada molt l’excursionisme, pintar i d’ençà que viu a Mallorca s’ha aficionat al busseig.
-Quins reptes són els més importants immediatament?
-El repte més gran ara mateix és establir els convenis de col·laboració amb l’Ajuntament, amb la Fundació Sa Nostra i amb l’Associació d’Amics del Museu. Els convenis ja han caducat i necessitam que es tornin a fer. El tema del finançament també és molt important.

-El museu i el jardí botànic són dues entitats diferents. Quines particularitats tenen cada una?
-Cada part té les seves particularitats, ja que venen de trajectòries diferents. El funcionament és molt diferent. En el jardí has de fer un manteniment diari, en canvi l’exposició és estàtica. El museu necessitaria una renovació, ja que les instal·lacions són de 1992. Realment són espais que poden parèixer molt diferents però que es complementen molt bé. El museu no tracta la botànica, hi ha col·leccions de geologia, de fòssils i d’animals. Però de part viva no hi ha res i crec que combina molt bé amb el jardí, fa que sigui un tot.

-Tenen fons suficients?
-M’ha donat la sensació que a tots els museus de Mallorca el finançament és una carència. Per desgràcia aquestes entitats mai són autogestionables. Per apostar per la cultura fan falta doblers, sempre és deficitària. Amb els fons propis, sense subvencions, seria impossible el manteniment d’un espai com aquest. És deficitari però és necessari. Mai et faràs ric amb cultura i mai es mantendrà un museu tot sol.

-Quins objectius tenen de cara al futur?
-Venim d’una etapa d’inestabilitat. Des de la fusió han passat dues gerències, jo soc el tercer gerent en menys d’un any i mig. Trob que s’han d’establir unes bases i uns objectius comuns perquè encara que no hi sigui jo tot segueixi endavant.



-Trobau que el jardí i el museu estan implantats a la societat sollerica?
-Jo crec que la gent de Sóller ho té com un referent. El jardí botànic és l’únic jardí botànic de les Illes Balears, i el museu de ciències a banda del de Costitx també és l’únic museu d’aquest tipus. Així que tenir aquests dos elements tan potents per les Balears ubicats a Sóller és una cosa que la gent li dona molta importància i ho valora moltíssim. Al cap i a la fi, no ho té Palma sinó Sóller.

-El públic que reben és més turístic?
-No tenim tants de turistes com ens agradaria però no ens podem queixar. Tenim un equip molt potent d’educació que són n’Aina i na Malén, i per tant hi ha moltes visites escolars durant l’any. Nosaltres estam encantadíssims perquè crec que és una molt bona manera de connectar amb els infants i projectar-los la cultura. Hi ha molts de nins i nines que no visiten museus si no és a través de l’escola.

-Hi ha molta gent local?
Una cosa que a mi em sorprèn és que per a la gent de Sóller és gratuït i no ve molta gent d’aquí. És un espai on la gent local podria venir a passejar, a pintar, a llegir, i la gent no ve. Nosaltres volem transmetre que aquest és un espai més de Sóller per disfrutar. Es tracta d’un lloc molt divers i que pot generar una atracció per públics molt diferents. Al cap i a la fi, a Sóller hi ha molts d’artistes i molta gent interessada per la cultura.



-El museu compta amb suport social?
-Per una banda, hi ha les institucions com la Fundació Sa Nostra que ens ha cedit l’edifici del jardí i part de les marjades. L’Ajuntament de Sóller ens ha deixat l’edifici del museu, col·leccions i l’altra part de les marjades. El Consell i el Govern aporten monetàriament. L’Associació d’Amics del Museu aporta activitats com xerrades, conferències i també fan una aportació econòmica. Després també tenim uns membres patrocinadors que fan una donació i tenen uns avantatges.

-Quin paper juguen els voluntaris?
-Tenen un paper molt important. Ara en tenim entre 15 i 20. Gràcies als voluntaris podem tirar moltes coses cap endavant, la seva ajuda és indispensable.

-Quin tipus d’activitats es realitzen o es realitzaran en un futur?
-Tenim molts de tallers per infants, tant durant el curs escolar com ara en vacances. Es fan moltes conferències i xerrades per adults. Es fan tallers específics com tallers d’herbes, de micologia, etc. També es fan moltes bodes. M’agradaria fer ciència per un públic molt majoritari, taules redones, fer més projectes de recerca científica i també concerts a les instal·lacions del museu.



-Teniu algun pla per cridar l’atenció a més gent?
-Apostar per xarxes socials ara mateix és el més important per atreure la gent jove. És imprescindible tenir un pla de comunicació perquè els turistes vendran sí o sí. Però també és important afiançar el públic local. Crec que hem de crear una marca. Avui en dia és clau tenir una bona imatge. Tot d’una es cerca a Google el lloc que has de visitar i les fotografies que tenim penjades no són massa bones per tant, estaria bé fer fotos amb qualitat i que la gent en veure-les s’animessin a venir.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.