Setmanari d'informació local - 138 anys

La Cooperativa avança la recollida d’oliva verda a principis de setembre

La temporada començarà tres setmanes abans i a l’agost es fixaran les normes de la campanya

La temporada de recollida de l’oliva verda s’haurà d’avançar. La Cooperativa ha informat que la campanya d’enguany haurà de començar tres setmanes abans del previst, ja que la majoria d’olivars presenten l’oliva gairebé madura a l’arbre. Sobretot es tracta dels olivars situats al Port, sa Figuera i cap al puig del Teix els quals presenten un fruit que ha madurat en un 95%, una mida «que se sol tenir al mes de setembre», comentà la tècnica agrònoma, Margalida Morey. Per això, l’entitat ha considerat que la campanya s’haurà d’avançar més del previst. A causa d’aquest procés, des de la Cooperativa de Sant Bartomeu fixaran les normes de campanya amb els pagesos ja el proper mes d’agost.


Tot i això, Morey explicà que no «és una novetat que la temporada de recollida d’oliva verda s’avanci». De fet, ja fa tres campanyes que la Cooperativa de Sóller anuncia als seus socis que recullin l’oliva verda quinze dies abans de «com ho fèiem fa deu anys. I enguany encara haurem de començar una setmana més prest».


La manca de pluges i les elevades temperatures dels mesos anteriors «han ocasionat una maduració primerenca i aquest fet provoca que els productors hagin d’agafar més prest la fruita de l’arbre», assegurà el president de l’entitat, Miquel Gual. Així i tot, els pagesos continuen esperant les pluges, «perquè si no arriben l’oliva es pot deshidratar i en conseqüència perd qualitat o fins i tot pot perdre el fruit», comentà el president. Per contra, des de l’entitat encara no han volgut fer previsions pel que fa a l’oliva blava, ja que aquesta necessita el fred per madurar «i encara és prest per saber com evolucionarà», digué Morey.

Garroves
Pel que fa a la campanya de la recollida de la garrova, Gual explicà que dia 8 d’agost està previst que comenci la recollida d’aquest fruit. Tot i que les previsions quan al preu són millors que l’any anterior, el preu final s’acabarà de fixar d’aquí a quinze dies. Així i tot, el president de la Cooperativa avançà que Camp Mallorquí ha fixat un sobrepreu de 15 cèntims a repartir per als socis de les cooperatives, la qual cosa suposa 900.000 euros a repartir pel sector.
Respecte de Sóller, entre els socis locals es repartiran d’aquest total 36.000 euros als productors que «dugueren les garroves la campanya anterior a les instal·lacions de la Cooperativa», afirmà Gual.
Aquest sobrepreu surt dels beneficis extres que hi ha hagut de la campanya 2021.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.