Setmanari d'informació local - 138 anys

Construïdes més de 90 piscines noves a Sóller en només sis anys

Deià i Fornlautx se n’han fet més de 17, mentre que Escorca és l’únic que es manté sense

Fotografia aèria d’una part de Sóller on ha augmentat considerablement la construcció de piscines en habitatges familiars.

Sóller té més de 90 piscines noves respecte de fa sis anys. Aquesta és la conclusió d’un estudi realitzat per Terraferida d’on s’extreu que des de 2015 a 2021 s’ha incrementat el nombre de piscines construïdes al municipi. Tot i que la recerca no ha finalitzat i el treball documental continua actualitzant-se, mitjançant una comparativa a través de les imatges àrees s’han pogut constatar els canvis que ha patit el territori en els darrers 6 anys i que ha suposat que de mitjana s’edifiquin entre 15 i 16 piscines a l’any a Sóller.
El motiu d’aquest increment sobtat, segons es descriu a l’informe, es deu sobretot a la construcció de noves residències en tant que la instal·lació d’una piscina revalora l’immoble. La tendència, també, d’oferir habitatges en règim de lloguer turístic és una de les causes de l’augment d’aquest tipus de construccions que posa Sóller en el número 17 del rànquing de municipis estudiats.


El resultat del treball referent als pobles veïnats de Fornalutx i Deià, també demostra una tendència a l’alça, tot i que a un ritme menor a causa de la protecció territorial que tenen aquests dos municipis de la Serra. Per una banda, segons les dades oferides per l’associació, Deià ha construït en el mateix període unes 17 piscines. Si es té en compte la limitació del territori, «és un nombre considerable», remarquen. Per altra, Fornalutx està per davall de la vintena de piscines construïdes entre 2015 i 2021, mentre que Escorca és l’únic municipi de Mallorca que en els anys estudiats no n’ha edificat cap.


A l’estudi presentat dilluns, però, només s’han comptabilitzat aquelles piscines que s’han construït a partir d’obra nova, en canvi, no es contemplen les desmuntables, que segons l’entitat també proliferen sobretot fora del nucli urbà. El treball de l’entitat completa un estudi realitzat amb anterioritat al 2015 per un equip d’investigadors de la Universitat de les Illes Balears i la Universitat de Salzburg en què ja s’advertia del risc que suposava per als recursos hídrics les 62.500 piscines que hi havia en el conjunt de les Illes Balears pel consum «elevat d’aigua que tenen i per l’evaporació que s’hi produeix», quantificada en aquell moment en quasi 5 milions de litres a l’any, la qual cosa representava prop del 5% del consum urbà. El document actual de Terraferida comptabilitza 48.968 piscines només a Mallorca, per la qual i davant l’escassetat d’aigua no entenen que l’administració no hagi contemplat encara prendre mesures per restringir aquest tipus de construccions.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.