Setmanari d'informació local - 138 anys

«No estam preparats per rebre tanta gent»

Francesc Marroig Arbona (Fornalutx, 1968) fa anys que entrà en política i s’estrenà primer com a tinent de batle en aquest municipi de la Serra de Tramuntana ja el 2003. Des de 2019 és el batle de Fornalutx i governa amb el suport del PSOE. En aquesta entrevista explica com ha estat gestionar aquesta legislatura, marcada durant dos anys per una pandèmia, i el que queda per fer.

-Repetirà al capdavant dels Independents de Fornalutx?
-Sí. El motiu és clar: aquests tres anys de batle he viscut moltes situacions, unes bones i d’altres no tant, com per exemple la pandèmia de la Covid-19. En aquesta legislatura tan difícil he intentat fer el possible perquè tothom tengués el que havia de menester, però pens que necessit quatre anys més per consolidar el nostre projecte. Per tant, em presentaré de nou perquè tenc força, il·lusió i ganes per continuar per feina per al municipi de Fornalutx.

-Queda mig any de legislatura, quins projectes falten per finalitzar?
-Sobretot n’hi ha tres que si no estan finalitzats estaran encaminats per acabar-se dins el proper any. En primer lloc, les obres de Can Xoroi, que ja estan bastant avançades i només falta l’ascensor, que s’ha hagut de fer a mida i això ha retardat l’obra. En segon lloc, l’escola. Aquest projecte va ser un compromís electoral entre nosaltres i el PSOE, però la burocràcia i la pandèmia ens ha perjudicat. Per tant, esper poder deixar l’obra començada.

-I el tercer?
-En tercer lloc, la instal·lació d’entre 200 i 400 plaques solars per abastir els immobles que no puguin posar-ne. Falta que l’Institut Balear de l’Energia i la Conselleria de Territori signin el conveni per col·locar panells fotovoltaics per donar sortida a aquelles cases que per normativa no poden posar plaques solars per autoconsum. Serem un municipi capdavanter en aquest sentit.

-Quins projectes no es podran assolir?
-Gairebé hem pogut dur a terme tot el programa que presentàrem el 2019. No obstant això, volíem adaptar l’Ajuntament vell dins el Pla d’Obres i Serveis d’enguany però la dificultat d’instal·lar un ascensor i el retard de Patrimoni provocà que el projecte no arribàs a temps, per tant, no serà possible fer-lo dins aquesta legislatura.

-Com en altres pobles, retornen les festes patronals. Què destacaríeu del programa?
-Hi haurà cinc dies de festa i hem preparat, juntament amb el regidor de Festes, un ventall de propostes per a tots els públics i totes les edats a fi d’organitzar uns actes ben complets amb música, jocs infantils i esportius. A partir de dia 3 de setembre ja hi ha activitats, però els actes centrals se celebraran de dia 7 a dia 11.

-També torna la baixada del bou, sempre envoltat de polèmica. Com preparau la tornada?
-Realment no se li fa mal a l’animal, en tant que el condueix un pastor i responem a les recomanacions que ens indiquen. Així que només el davallam pels carrers i li posam una corona, tal com marca la tradició. Després de la baixada el retornam a la finca. He de dir que enguany, com a novetat, farem un tancat a plaça pel bou, perquè la gent el pugui veure de prop.

-Teniu previst prendre mesures pel col·lapse de cotxes?
-Aquest problema ens afecta sobretot quan està ennigulat, és horrorós perquè no estam preparats per rebre tanta gent de cop. Per part nostra, hem creat i marcat més aparcaments a Sa Coma i devora la Rutllana, però he arribat a la conclusió que per més que en féssim no bastarien, per tant, la nostra geografia no permet fer un parcament per tots els cotxes que venen. Per ventura, s’hauria de crear una app que avisàs de la saturació del poble perquè ens puguin visitar en una altra ocasió.

-Hi ha solució per les carreres a la Ma-10?
-És un altre problema greu que tenim en general tots els pobles de la Serra de Tramuntana. El Consell ha actuat, però si això continua així hauran d’adoptar mesures més dràstiques perquè són pràctiques perilloses i il·legals.

-Teniu previst algun pla per renovar la xarxa d’aigua després de tantes avaries a l’estiu?
-Les avaries produïdes aquestes setmanes estan resoltes, però si sa Costera no subministra aigua a Fornalutx el dipòsit es buida. Les dues fonts, la de l’Alqueria i la de Monnaber, no són suficients per abastir la població actual, la qual s’ha triplicat. En aquests moments hem de menester 380 tonelades diàries d’aigua i la solució més adequada és que la canonada de sa Costera vagi vista pel torrent i no soterrada. Això és una proposta que duré al proper programa electoral, ja que hi ha hagut dos sectors dins Fornalutx que es veren afectats per manca de pressió. En aquest sentit he d’agrair la paciència de la gent mentre es reparava el problema. Igualment, seguim cercant solucions perquè no torni passar.

-S’ha resolt el problema dels horaris amb la Unitat de Salut?
-Encara no. Durant la pandèmia es va reduir l’horari del metge i la infermera i quan tornà la normalitat em vaig reunir amb el gerent del PAC de Sóller i amb l’IB-Salut per demanar que es cobreixi el servei cada dia com estava abans, volem les mateixes condicions que un altre poble.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.