Setmanari d'informació local - 138 anys

L’Ajuntament dona per perduts el cobrament d’1,9 milions d’euros

El ple ha donat de baixa els rebuts incobrats i l’ATIB intentarà recuperar 4,5 milions restants

Imatge del ple celebrat avui al matí.

L’Ajuntament arrossega un deute de 6,4 milions d’euros procedents de rebuts que els contribuents han deixat de pagar a les arques municipals. D’aquest import, la Vila ha aprovat avui en sessió plenària iniciar els tràmits per donar de baixa 1.971.325,25 d’euros procedents de taxes, multes i imposts impagats i que s’han anat acumulant als comptes de l’Ajuntament. Amb la finalitat de «depurar» aquests rebuts incobrables i de regularitzar els saldos comptables per tal que els comptes generals reflecteixin una situació real «aquesta quantitat s’haurà de donar definitivament de baixa de la comptabilitat», explicà la regidora d’Hisenda, Andrea Pomar.


La regidora d’Hisenda presentà la proposta a la Comissió Informativa del departament celebrada dimarts, en la qual explicà que «molts d’aquests rebuts han prescrit i, per tant, serà impossible cobrar-los. Així l’Ajuntament ha de renunciar a ells». En aquest sentit, es tracta de rebuts que van des dels exercicis de 2011 a 2020, ja que el juny de 2021 el ple aprovà cedir la gestió de la recaptació a l’ATIB.


Segons es desprèn de l’expedient presentat als regidors, la majoria de rebuts que es donaran de baixa definitivament corresponent principalment a l’impagament d’imposts de béns immobles (IBI) amb una quantitat de 639.295 euros. Seguidament, i per un import de 441.449 euros hi ha rebuts impagats per multes. La morositat per impagament de l’impost de circulació apuja a 336.439 euros i la de la taxa de recollida de fems a 279.154 euros.


Per altra banda, els 4,5 milions restants de rebuts que continuen pendents de cobrament, es traslladaran a l’Agència Tributària de les Illes Balears (ATIB) «per tal d’intentar recuperar part d’aquest deute, tot i que serà una tasca difícil», afirmà Pomar. Tot i això, la regidora confia amb l’ATIB «perquè té més àmbit d’actuació i no només dins l’àmbit municipal, com teníem abans de 2021». Pel que fa als rebuts transferits de diferents anys n’hi ha 38.859 i corresponen a diferents conceptes que en total apugen a un total de 4.662.177,91 euros.

Extrajudicials
Durant la comissió d’Hisenda també es donà coneixement del paquet de factures extrajudicials generades dins l’exercici 2022, que en aquesta ocasió apugen a 80.413,89 euros. Aquest tipus de factures corresponen a pagaments que s’han presentat a l’Ajuntament corresponent a serveis o subministraments que no estan pressupostats, però que en realitat s’ha generat aquesta despesa. L’aprovació d’aquest import també s'ha duit avui a aprovació plenària, juntament amb una modificació de l’ordenança fiscal que regula les plusvàlues.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.