Setmanari d'informació local - 138 anys

El patrimoni de Defensa, a menys en els últims anys

El Ministeri públic compta amb 24 vivendes militars a Sóller tot i que, en els darrers temps, ha venut part de les seves propietats

Imatge de l’ antic edifici de la Base del Port reconvertit des de fa uns anys. Actualment, la zona és un espai diàfan. | G. ALOMAR

Per la seva estratègica situació geogràfica, Sóller i, especialment el Port, compten amb una llarga tradició militar que es remonta als temps dels foners o les torres de Defensa. En aquest reportatge passarem revista del patrimoni amb el que compta actualment el Ministeri de Defensa i el que ha perdut. En els darrers temps les propietats amb que compta aquesta institució pública ha anat a menys quant a acumulació de vivendes, solars i equipaments. Exemple d’això és la venda publicada per aquest setmanari el passat 20 de gener d’un solar urbà edificable de 2.501 metres quadrats al poligon Industrial de Son Angelats. El terreny, propietat del Ejército del Aire va ser traspassat després d’estar en subasta des de l’any 2015. Finalment, es va vendre per un total de 1,1 milions d’euros.
Actualment, l’Exèrcit compta amb un total de 24 habitatges radicats al Port on resideixen militars tant en servei com a jubilats, però també civils, com comenta un botiguer d’una tenda propera a les vivendes en questió. Els inmobles es troben al Port als carrers Esglèsia, Canonge Oliver i al Passeig del Port. En aquest darrer trobam un edifici de dues plantes i dues cases per pis on, fa anys, s’allotjàven els integrants de la comandància de la Base situats aprop de la desapareguda discoteca Altamar. La majoria dels que no es troben a primera línea del passeig són edificis plurifamiliars amb un balcó per casa separada per les típiques persianes verdes mallorquines.

Altres propietats
Sense moure’ns del Port, una altra important propietat que ja no és de l’Armada és el camp de futbol, parc infantil, pàrquing i zona verda coneguda com a Infante Lois. Fa anys va deixar de ser propietat del Ministeri de Defensa per passar a l’Ajuntament, que ha projectat una millora en forma d’ampliació de l’aparcament amb la intenció de descongestionar el trànsit d’un Port on les opcions d’estacionament són més que limitades.
De la mateixa manera, el ministeri públic va ‘perdre’ l’RMDA Tramontana, més conegut com a ‘polvorí’ dels Cingles on l’any 2010 l’Ajuntament que presidia el socialista Josep Lluís Colom projectà un parc municipal. Actualment és una zona verda amb un parc i zona d’aparcament. Els túnels militars no tenen una utilitat establerta però són utilitzats, a vegades, per l’Ajuntament per realitzar activitats infantils.
Una altra propietat que posseïa fins no fa molt el Ministeri era un terreny situat a la carretera que connecta Sóller i Deià que pertanyia concretament a l’Instituto de Vivienda, Infraestructura y Equipamento de la Defensa.
Tot i això, el Ministeri públic conserva les dues joies de la corona: el Destacament Naval de Sóller i residència ASD «Costa Brava», és a dir, la Base del Port, creada l’any 1937 en plena Guerra Civil i que va servir com a refugi de submarins de l’exèrcit franquista i de la Itàlia de Mussolini que, posteriorment, fou l’escola d’armes submarines Bustamante on, en el seu millor moment, podien coincidir fins a gairebé un millar de soldats.
Actualment, la Base no llueix com reflecteix la imatge que il·lustra aquest reportatge ja que l’edifici fou derruït i des d’ençà l’esplanada on s’ubica es mostra més diàfana. Actualment, la Base és una referència en l’anomenat ‘turisme militar’, és a dir, és una residència que acull, sobre tot en la temporada d’estiu, militars dels païssos que conformen l’OTAN durant les seves vacances al Port.
Per la seva banda, la Base del Puig Major fou edificada l’any 57 al sòtil de Mallorca on s’instal·laren uns radars amb forma de ‘bolles’ durant la Guerra Freda que enfrontà els Estats Units i la Unió Soviètica. Com a curiositat, afegir que per la construcció d’aquesta infraestructura es varen esbucar els darrers nou metres de la cima.

Patrimoni
Com hem recollit a aquest reportatge, Defensa ha perdut en la darrera dècada una important quantitat de propietats d’ús militar: del camp de futbol de l’Infante Lois a un solar urbà al Polígon de Son Angelats passant pel Polvorí o part de la Base del Port. És una nova època en la que, tot i la Guerra d’Ucraïna, la ‘calma’ obliga a l’Exèrcit a desprendre’s d’infraestructures o reconvertir l’ús de les mateixes, com és el cas de la Base marítima.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.