Setmanari d'informació local - 138 anys

El nombre de persones ateses per Serveis Socials creix un 10%

El departament va atendre 1.304 persones durant el 2022 front a les 1.175 de 2021

L’equip de Serveis Socials està format per 18 persones. | Irene Cabrer

Les persones que acudeixen al departament de Serveis Socials de l’Ajuntament continua augmentant any rere any. Tot i la recuperació econòmica i social posterior a la pandèmia de la Covid-19, durant el 2022 el nombre de persones ateses ha crescut un 10% més respecte de l’any anterior. L’atenció a la ciutadania a trets generals ha crescut considerablement, però el balanç del departament demostra un canvi de tendència quant al nombre de persones ateses en els diferents programes que disposa l’àrea. Així, mentre durant el 2021 van atendre un total de 1.175 persones, l’any passat ajudaren a 1.304 persones.


Cal assenyalar que es detecta un nombre major de dones que demanen atenció als Serveis Socials. De les dades facilitades pel departament es desprèn, en aquest sentit, que 799 dones demanaren informació en aquesta àrea, enfront dels 511 homes. Malgrat la diferència, des del departament expliquen «que sol ser la dona qui fa la primera passa, i per tant és qui acudeix als Serveis Socials per demanar una ajuda, prestació o una altra demanda». No obstant això, les dades apunten al fet que l’atenció és gairebé igual en homes com en dones quant es tracta d’assistències que tenen a veure amb la cobertura de les necessitats bàsiques com l’alimentació, l’allotjament o la vestimenta.


Si bé hi ha un increment de persones ateses des de Serveis Socials, el balanç anual del departament constata que han davallat les entregues d’ajudes econòmiques i del programa Es Rebost. En canvi, s’observa una tendència a l’alça en el tractament de situacions de salut mental; conflictivitat familiar o menors desmotivats, i la cura al domicili de persones depenents. Així, l’informe anual demostra que durant el 2022 es van atendre 616 persones únicament dels serveis de tractament i suport. De nou, destaca el col·lectiu femení amb 399 dones que acudiren al departament, enfront dels 217 homes. Això suposa un increment del 18% més respecte de 2021 en què foren ateses 521 persones en la mateixa àrea de suport. Aquest canvi de tendència s’observa des de l’esclat del coronavirus.
La regidora de Serveis Socials, Llum Castañer, considera que l’atenció al departament s’ha modificat amb els anys. «Actualment els serveis socials atenem més demandes d’acompanyament en les complicacions del dia a dia de la família, mentre que ha davallat la demanda d’inserció laboral, degut a l’augment de l’oferta turística», explicà la regidora. Castañer assenyala que «venim d’anys enfocats en els aspectes d’assistència en necessitats bàsiques a conseqüència de l’impacte social i econòmic a causa de la pandèmia de la Covid-19, però els problemes derivats d’això han incrementat la feina de la psicòloga, les treballadores i educadores socials».

Violència de Gènere
Pel que fa a l’atenció a la violència de gènere, de nou les xifres no són positives. Malauradament, les dones ateses per violència de gènere als Serveis Socials de Sóller han augmentat i el departament va atendre 91 casos durant el 2022. Es tracta d’un 8% més respecte de 2021, on el departament va atendre 84 dones. Si comparam amb altres anys anteriors, la tendència és a l’alça, ja que el 2020 l’atenció per violència de gènere no arribà a la vuitantena.


Ara mateix, l’equip de Serveis Socials està format per 18 persones. D’aquestes, dues són auxiliars administratives que s’encarreguen de la tramitació dels documents dels usuaris. A més, de la coordinadora, el departament compta amb dues treballadores socials; tres educadors; sis treballadores familiars i dues persones destinades a dependència. Finalment, hi ha una orientadora i una psicòloga.
Val a dir que les actuacions de Serveis Socials estan en part finançades pel Govern i el Consell.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.